Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jönnek az olcsó(bb) négymagosak

Laptop

Jönnek az olcsó(bb) négymagosak

1 millió quad-core Intel processzor, már az év közepére.

Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója bejelentette, hogy az év közepére már több mint 1 millió négymagos processzort fognak leszállítani. Arról nem nyilatkozott, hogy az egész évre kivetítve hány darabbal számolnak, de egy korábbi becslés szerint 2007-ben az Intel négymagos lapkáiból milliós nagyságrendben szállítanak majd. A terjedést segíti, hogy már most kilenc különböző modellt kínálnak az érdeklődőknek; és habár ezek többsége szervergépbe szánt példány, az otthoni PC-k tulajdonosainak is nyújtanak már alternatívát.

Ez utóbbi kettő (a Core 2 Quad Q6600 és a Core 2 Extreme QX6800) elég borsos áron került forgalomba: az elsőért 851, a második változatért 1000 dollárt kell fizetni. Emellett öt Xeon (X5355, E5345, E5335, E5320, E5310) CPU áll a teljesítményigényes felhasználók rendelkezésére a két foglalatos szerverek és munkaállomások, illetve két Xeon (X3220, X3210) az egyprocesszoros rendszerek piacán.

Korábbi becslések szerint idén az Intel desktop processzoreladásainak 3 százalékáért lesznek felelősek a négymagos lapkák, ami azért jelentős teljesítmény. Vegyük figyelembe, hogy még ha a PC-eladások nem is emelkednek a tavalyi 230 milliós darabszámról (az IDC adatai szerint), az Intel részesedése durván 75% az x86-os piacon (ez 172,5 milliós példányszámot jelent). Ha a desktop processzorok csak a 60 százalékát adják az értékesítésnek, a 3 százalékos részarány mellett akkor is 3,1 millió darab négymagos CPU talál majd gazdára idén. Becslések szerint ez az érték nagyjából reális: valahova 3 és 3,5 millió darab közé teszik ezt a számot.

Persze az eladások felfutásához az is szükséges, hogy olcsóbbá váljanak ezek a megoldások. Erre a második félévben kerül majd sor, amikor az Intel kiadja második generációs quad-core mikroprocesszorait, melyek már 45 nanométeres gyártási eljárással készülnek, és támogatják az SSE4 utasításkészletet. A Yorkfield kódnevű lapka single-die kialakítású lesz, tehát nem két darab kétmagos processzormag „összetapasztásából” fog állni. Egyesített másodszintű (L2) cache-sel bír majd, ami az Intel szerint érezhetően megdobja a processzor teljesítményét a most használt, magonként külön-külön biztosított gyorsítótáras kialakításhoz képest. A Yorkfield processzor rendszerbuszának órajele 1333 MHz lesz, támogatja a DDR3-as memóriát, és kompatibilis lesz a Bearlake kódnevű chipkészlettel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés