Connect with us

Az AMD processzorba integrált grafikus vezérlője

Laptop

Az AMD processzorba integrált grafikus vezérlője

Késik a számítástechnikát átformáló megjelenés.

Mint ismeretes, tavaly ősszel robbant a bomba: az AMD bejelentette a kanadai illetőségű Ati felvásárlását, így komoly érdekeltséget szerzett a grafikus számításokat végző processzorok területén. Ezt kívánta, kívánja kiaknázni a vállalat azzal, hogy – állítása szerint – új korszakot nyitna a számítástechnikában a két feldolgozóegység, a CPU és a GPU egyetlen tokozásba ültetésével. Phil Hester, az Advanced Micro Devices képviseletében nemrég azonban úgy nyilatkozott egy interjúban, hogy a korábban megszellőztetett, egy központi processzorba integrált általános és grafikus feldolgozó egység végtermékben való megjelenése csúszik. A megoldás bemutatkozását 2009 végére teszik, míg a széleskörű piaci debütálás már 2010-re és azutánra tolódik. Az első prototípusok 2008 végére készülhetnek el, közölte Hester.

A Fusion processzorokat az AMD a számítógépek minden szegmensében meg kívánja honosítani: a desktop, a notebook, a munkaállomás és a szerverkategóriát képviselő komputerekben egyaránt megjelenik majd a termék a vállalat tevei szerint. Sőt, ezen túlmutatóan a szórakoztatóelektronikai eszközökben is nagy jövőt lát a chipgyártó cég. Elsőként azonban a hordozható számítógépek területén várható a technika debütálása, hiszen itt mutatkozhat meg leginkább az előnye egy olyan megoldásnak, mely feleslegessé teszi az energiaéhes grafikus megoldásokat, és kevesebb hőt termel, fejtegette az AMD vezető technológusa.

Miért lenne szükség a két, jelenleg különálló processzor egyesítésére? Az Advanced Micro Devices szerint a helyzet jelenleg ugyanaz, mint két évtizeddel korábban, az akkor CPU-k és matematikai társprocesszoraik (co-processor) egyesítése előtt. A múlt század 80-as éveiben hosszú ideig külön kellett megvásárolni az elsősorban lebegőpontos számítások gyorsítását szolgáló lapkát (nem is terjedt el különösebben), míg a 486-osokban végre integrálták a két külön egységet. Az egyszerűbb grafikai feladatok ellátására bőven megfelelne egy ilyen CPU-GPU kialakítás – nyilván a leginkább erőforrás-igényes 3D-s játékokhoz nem, de az összes egyéb feladatot elláthatná az integrált processzor. Ez csökkentené az előállítási költségeket (mind a chipkészletek, mind az alaplapok tekintetében), a végfelhasználónak pedig összességében kedvezőbb árat jelentene, hiszen nem szorulna külön videokártya, vagy alaplapi integrált megoldások vásárlására.

Persze a Vista Aero-szerű grafikus kezelőfelületek megjelenésével a 3D-s gyorsítás iránti igény is nőni fog, de az AMD ennek az igénynek is meg kíván felelni az évtized végére – legalább azon a szinten, ami a legtöbb felhasználónak megfelel. Erre azonban még éveket kell várnunk; remélhetőleg a chipgyártó bírni fogja tőkével a fejlesztési idő kifutását.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom