Connect with us

Hirdetés

technokrata

PCI Express 2.0 – még gyorsabb videokártyák

Laptop

PCI Express 2.0 – még gyorsabb videokártyák

Bejelentették a csatolófelület második generációját.

A PCI Express (PCIe) bővítőkártya fejlesztéseit felügyelő PCI SIG bejelentette, hogy véglegessé vált a specifikáció 2.0-s változata. Az új változattal megnőtt az adatátviteli sebesség: egy x16-os csatlakozóval akár 16 GBps-nál is tetőzhet ez az érték. Ezzel párhuzamosan a jelsebesség is megnőtt, pont a duplájára: a korábbi, 1.1-es kiadás 2,5 Gbps-áról 5 Gbps-ra.

Ami talán még fontosabb: a belső kapcsolatot még interaktívabbá tették, azaz az úgynevezett link speed mostantól dinamikusan szabályozható, szoftveres módon. Ennek eredményeként az egyes bővítőkártyák valós igényeinek megfelelően kerülhet elosztásra a rendelkezésre álló sávszélesség. Emellett támogatja az erőforrásigényesebb bővítőkártyák használatát, bár az jelenleg még nem tiszta, hogy ezt külső tápcsatlakozás révén biztosítják (ahogy jelenleg is történik), vagy a belső csatolófelületen keresztül jut elegendő áram az eszközökhöz.

Természetesen a PCIe 2.0 kompatibilis (marad) a PCIe 1.1-gyel, ami azt jelenti, hogy a „régi” (azaz manapság használatban levő) videokártyákat be lehet majd dugni az új szabványt támogató slotokba is. Első felhasználásra valószínűleg az Intel mutat példát: a következő generációs, Bearlake kódnevű chipkészlet már támogatni fogja a PCIe 2.0-s szabványát.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés