Connect with us

Üzemanyagcella 2008-ra

Laptop

Üzemanyagcella 2008-ra

A metanollal hajtott laptopoké a jövő?

A Toshiba bemutatta a Las Vegas-i CES-n legújabb fejlesztését, mely a notebookok energiaellátását hivatott megújítani. A távol-keleti vállalat üzemanyagcellás megoldásával igyekezte meggyőzni az érdeklődőket, hogy a metanolalapú energiatárolásé a jövő. A mintegy 2,5 kilogramm tömegű prototípus 7 órás működést biztosít egy átlagos notebook számára, közölték a Toshiba képviselői, akik azt is elárulták, hogy cartridge-es kivitellel biztosítják az energiát adó metanol cserélhetőségét.

Maga az üzemanyag úgy szolgáltat elektromosságot, hogy reakcióba lép az oxigénnel. A többek között platinát is tartalmazó üzemanyagcellában így széndioxid és víz keletkezik, ez utóbbi vízpára formájában. A reakció során előállított energiát aztán a notebook üzemeltetésére használják fel – kereskedelmi forgalomban először jövőre, állítja a Toshiba. Az egyelőre nem ismert áron forgalomba hozni kívánt készülék ugyanis még (mindig) nem piackész.

A környezeti károktól tartókat megnyugtatta a vállalat, hogy a cartridge-ek mind újrafelhasználhatók lesznek, ezeket (Japánban) a vegyeskereskedésekben veszik majd vissza.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom