Connect with us

technokrata

Triplázódik a HD-DVD kapacitása

Laptop

Triplázódik a HD-DVD kapacitása

51 GB-os korongokat jelentett be a Toshiba.

Habár az általunk nemrég említett 200 GB-os BD lemeztől még messze van, az 51 GB-nyi tárkapacitás sem lebecsülendő. A Toshiba a CES-n (hol máshol) jelentette be, hogy még idén standardizálni kívánja a formátumot, és így reményei szerint 2007 folyamán megjelenhet a kereskedelmi forgalomban is. A korong egyébként a hagyományos DVD és a jelenlegi standardnak számító HD-DVD formátumok struktúráját követi: két 0,6 milliméteres vastagságú lemezt ragasztottak össze. Ennek a kialakításnak köszönhetően a DVD-khez képes csak kismértékben nő a gyártási költség, állítja a Toshiba.

Az 51 GB-os HD-DVD ROM lemeznek három rétege van, egyenként 17 GB-nyi adattároló kapacitással. Ez – csakúgy, mint az extrém méretűre növelt TDK BD lemeznél – azt jelenti, hogy nemcsak a rétegek számának növelésével bővítették a kapacitást, hanem az egy rétegen eltárolható információsűrűséget is emelték: 15-ről 17 GB-ra. Erre azért nyílt lehetőség, mert az adatrögzítésre szolgáló piteket sikerült tovább miniatürizálni; és a fejlesztés itt még nem állt meg (azaz a jövőben még sűrűbbé válhat az egy rétegre jutó adatmennyiség).

Tavaly nyáron egyszer már bejelentették a háromrétegű HD-DVD-ket, ám a Toshiba és a Memorytech közös bemutatóját nem követte végleges piaci termék. Pedig azzal talán a maga javára billenthette volna a mérleg nyelvét a Toshiba, Intel, Microsoft és NEC cégekből álló konzorcium; ehelyett most kőkemény harcot folytatnak a rivális Blu-ray Discet támogató vállalatszövetséggel. Ráadásul a Warner Bros könnyen válhat a nevető harmadikká, amint arról mi is beszámoltunk.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle