Connect with us

technokrata

Tényleg lassan terjed a Windows Vista?

Laptop

Tényleg lassan terjed a Windows Vista?

Vannak, akik szerint gyorsabban, mint vártuk.

A múlt hét közepén számoltunk be arról, hogy a Windows Vista lassan terjed. Ezt a képet árnyalja az a nemrég közzétett NPD Group jelentés, mely szerint az eladások erősebben alakultak az elvártnál. Az értékesítés első hónapja alatt a Microsoft újgenerációs operációs rendszere gyorsabb ütemben terjedt, mint annak idején a Windows 2000, és majdnem beérte a Windows XP-t is, amely Redmond mindmáig legsikeresebb OS-e. Mindez számszerűsítve: a Windows 2000 első hónapjában keletkező bevételt 62,5 százalékkal haladta meg, a Windows XP 2001 novemberi bevételeit pedig mindössze 3,7 százalékkal múlta alul a Windows Vista. A szoftver nagyjából egy árkategóriában van a korábbi két operációs rendszerrel: a Win2k-hoz képest mintegy 4 százalékkal drágább, az XP-vel viszont megegyezik az ára, közölte az NPD.

Chris Swenson, az NPD egyik elemzője egy e-mailes interjú során úgy nyilatkozott, hogy: „Szerintem az eredményeket erősnek kellene minősíteni, de legalábbis erősebbnek, mint amit vártak. Habár a Vista kevesebb pénzt hozott, mint az XP az első teljes hónapban, de a Microsoft decemberi eredményei jó benyomást keltenek annak tükrében, hogy ez a hónap csak egy „puha indítás” volt.” – utalt Swenson a Windows Vista egyelőre vállalatokra korlátozott elérhetőségére.

Az NPD csak az Egyesült Államokban, a kereskedőkön, viszonteladókon keresztül történt eladásokat vizsgálta, a közvetlen, Microsofttól licencelt értékesítés nincsen a fenti adatokban. A piackutató vállalat az eredmények felfutását várja a hónap végi, otthoni felhasználók számára való nyitástól, melyet a reklámkampányba fektetett elképesztő összegek is predesztinálnak. Mindamellett, hogy a Windows Vista a Microsoft eddigi legjobb, legbiztonságosabb operációs rendszere (habár vannak hibái – erről szóló cikkünk itt olvasható).

Tiszta képet az átállásról majd csak az év végén kapunk – akkorra derül ki, hogy a vállalatok közül hányan döntöttek a régebbi operációs rendszer lecserélése mellett. A Microsoft úgy becsülte – habár nem számszerűsítette -, hogy az első évben kétszer olyan gyorsan fognak átállni a gazdasági szervezetek, mint a Windows XP első évében. Az IDC szerint az üzleti célból működtetett PC-k mintegy 10 százalékában történt csere 2001 és 2002 novembere között; azt azonban az amerikai vállalat nem tartja elképzelhetőnek, hogy november végére a számítógépek ugyanezen kategóriájának már 20 százalékán Vista futna. Igaz, azóta a komputerek száma is jócskán megnőtt, azaz ha arányaiban nem is, mennyiségre még összejöhet a duplázás.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle