Connect with us

technokrata

40 százalékkal nagyobb akkumulátorkapacitás

Laptop

40 százalékkal nagyobb akkumulátorkapacitás

Új erőre kap a lítium-ion technológia?

Nem egyszer írtunk már a Sony túlhevülő notebook akkumulátorjairól (innen letölthető egy videó a hordozható számítógépekben keletkező hő elégtelen elvezetésének igen látványos következményéről); a gyártási hibás energiaforrások okozta probléma oda vezetett, hogy maga az IEEE jelentette be: újra kell vizsgálni a kis eszközök egész gyártási folyamatát. Sokan már temették is a lítium-ionos technológiát, ám a Panasonic a CES vége felé egy újabb, minden eddiginél nagyobb kapacitású készüléket mutatott be.

A vállalat közlése szerint 20-40 százalékkal nagyobb energiasűrűséget tudtak elérni, így nagyjából ennyivel nő meg az eltárolható töltésmennyiség is (és az üzemidő, egy akkumulátortöltésre levetítve). Az eredmény egyik legfőbb záloga a negatív elektróda anyagának fémötvözetre cserélése lett, mely a hagyományos szénalapú megoldásokat váltotta le. A 740 Wh/L-es teljesítménysűrűség (amely majdnem másfélszer nagyobb a gyártó jelenlegi termékeiben teljesített adatokhoz képest) elérése mellett egy további fontos újítás is szerephez jutott az akkumulátorban: egy fémoxidos hőellenálló réteget integráltak az eszközbe, mely megnövelt biztonságot jelent még a 3,6 Ah-s érték esetén is.

Sajnos az energiaforrás nem kapható boltban, és még egy darabig nem is jelenhet meg – a Panasonic annyit közölt a piaci debütálást firtató kérdésekre válaszolva, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor „a következő pár évben” megvehetjük az akkumulátorokat. Addigra viszont már előretörhetnek az olyan alternatív megoldások, mint az üzemanyagcellás vagy a jóval biztonságosabbnak tartott lítium-polimeres egységek.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle