Connect with us

Hirdetés

technokrata

200 GB-os Blu-ray lemezek

Laptop

200 GB-os Blu-ray lemezek

Előtérben a TDK extrakapacitású korongjai.

A Consumer Electronics Show-n (CES) a TDK ismét előrukkolt a Blu-ray technológia igazi erejét megmutató fejlesztésével, az összesen 200 GB-nyi adatot tárolni képes lemezekkel. A korábbi bejelentésekkel ellentétben a kiállításon be is mutatták egy élő demonstráció keretei között, hogy milyen is az, amikor több mint 40 DVD-nyi tartalom egyetlen korongra elfér. Sajnos kézzelfogható, kereskedelmi forgalomban kapható terméket még mindig nem tudtak prezentálni.

A TDK-nak lassan hagyománya lesz abban, hogy ő az első a legnagyobb tárkapacitást kínáló optikai lemezek bejelentésében. Két évvel ezelőtt a 100 GB-os BD-kről számolt be, aztán közel egy éve már a 200 GB-os korongokról is szót ejtett. Mindez azonban csak amolyan paperlaunch volt, hiszen, amint azt fent is említettük, boltban még nem lehet kapni ezen médiatípusokat. És ez egyáltalán nem véletlen. Ha átgondoljuk, hogy kinek is lehet szüksége egy ilyen termékre, elgondolkodtató, hogy relatíve szűk réteg igényelné csak ezt a tárkapacitást, ilyen feltételek mellett. A filmkiadóknak ekkora méretre jelenleg még nincs igényük, adattárolásra pedig vannak megbízhatóbb (és olcsóbb) megoldások is.

Visszatérve a 200 GB-os BD-hez: a kapacitást hat darab 33 GB-os réteg biztosítja, ami azt jelenti, hogy a single layer 25 GB-os kialakításához képest már rétegenként is megnövelték a tárhelyet a TDK mérnökei. Ezt úgy sikerült elérni, hogy bizmut-peroxidot használtak fel adattároló anyagként – amikor a lézer felhevíti ezt az anyagot, buborékokat hoz benne létre az oxidáció során. Ezek a buborékok úgy funkcionálnak, mint a CD-k és DVD-k esetében alkalmazott gödrök (pit). Emiatt egyelőre kérdésesnek is tűnik, hogy a 200 GB-os korongok egy „hagyományos” Blu-ray meghajtóban vajon kompatibilitási problémák nélkül működőképesek lesznek-e.

Végül egy érdekesség: a TDK bejelentése szerint idén ki fognak adni két mini, 8 centiméteres átmérőjű adathordozót is, BD-R és BD-RE formátumban. Ezek 7,5 GB-os kapacitást nyújtanak, és a vállalat a piacralépés előtt álló Blu-ray videokamerákba szánja a termékeket. Ezzel lassan teljessé válik a káosz az újgenerációs optikai lemezek piacán (cikkünk a Warner Bros nemrég bejelentett új korongjáról).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés