Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új tuningbajnok? Olcsó Core 2 processzor

Laptop

Új tuningbajnok? Olcsó Core 2 processzor

Alacsony ár, nagy teljesítmény, tuningolhatóság – az Intel új slágerprocesszora.

Kezdjük a lényeggel: január 21-én jön az Intel következő Core 2 Duo processzora, mely az E4300 modellszámozás alatt kerül piacra. Az ezres tételben 163 dollárba kerülő CPU várhatóan igen kelendő lesz – az alacsony ár mellé ugyanis meggyőző teljesítmény társul. Legalábbis az X-bit labs tesztje szerint, melyre mindjárt kitérünk.

Előbb boncolgassuk még egy kicsit az árat és a megjelenéseket: az E4300-as 2007 második negyedévében még olcsóbbá válik; ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor tavasz végén már 113 dollárra csökken majd az ára. Ezenkívül az Intel a harmadik negyedévben új processzorokat akar piacra hozni, melyek Pentium E2000 modellszámozás alatt fognak majd megjelenni. A névvel ellentétben ezek a lapkák sem emlékeztetnek belülről az energiazabálásáról ismert Prescott P4-es vonalhoz; mindegyik a Core mikroarchitektúrára alapul. Az X-bit labs közlése szerint ezen processzorok 100 dollárnál is olcsóbbak lesznek.

Nézzük akkor az új Core 2 Duo lapkát! Az E4300-as nem jelent mikroarchitektúrális áttörést, az Intel mindössze apróbb változtatásokat eszközölt a korábbi kialakításon (így ezek az Allendale elnevezést kapták). Legfőbb módosítás, hogy a másodszintű gyorsítótár méretét fogyókúrára fogják: az L2 cache most már fizikailag is 2 MB-os lesz (nem félig letiltva, mint az E6300 és 6400 esetében). A Pentium E2000-es esetében ez tovább fogyatkozik, mindössze 1 MB-nyi lesz.

Az E4300-as abban is különbözik a magasabb modellszámú Core 2 Duo-któl, hogy frontoldali buszfrekvenciája „mindössze” 800 MHz lesz – és itt jön be a képbe a tuning (vagy másképp: overclocking). A buszsebesség emelésénél ugyanis a relatíve alacsonyabb frekvenciáról való indulás miatt nagyobb mozgástér nyílik. Erre az X-bit labs tesztje rá is világított: az alapértelmezett 1,8 GHz-es órajelet majdnem megkétszerezték(!). A 3,4 GHz-es frekvencia melletti stabil működés fenntartásához az 1,325V-os feszültséget 1,6 voltig emelték. Ilyen környezetben már az Extreme X6800 változat teljesítményével is vetekedett a processzor, pedig ez utóbbiban már 4 MB-nyi L2 cache lapul (és ennek ára többszöröse az E3400-énak).

Az első benyomások tehát pozitívak az új Core 2 Duo-ról, a piac pedig hamarosan ítéletet is mondhat az Intel lapkájáról.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés