Connect with us

technokrata

Új tuningbajnok? Olcsó Core 2 processzor

Laptop

Új tuningbajnok? Olcsó Core 2 processzor

Alacsony ár, nagy teljesítmény, tuningolhatóság – az Intel új slágerprocesszora.

Kezdjük a lényeggel: január 21-én jön az Intel következő Core 2 Duo processzora, mely az E4300 modellszámozás alatt kerül piacra. Az ezres tételben 163 dollárba kerülő CPU várhatóan igen kelendő lesz – az alacsony ár mellé ugyanis meggyőző teljesítmény társul. Legalábbis az X-bit labs tesztje szerint, melyre mindjárt kitérünk.

Előbb boncolgassuk még egy kicsit az árat és a megjelenéseket: az E4300-as 2007 második negyedévében még olcsóbbá válik; ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor tavasz végén már 113 dollárra csökken majd az ára. Ezenkívül az Intel a harmadik negyedévben új processzorokat akar piacra hozni, melyek Pentium E2000 modellszámozás alatt fognak majd megjelenni. A névvel ellentétben ezek a lapkák sem emlékeztetnek belülről az energiazabálásáról ismert Prescott P4-es vonalhoz; mindegyik a Core mikroarchitektúrára alapul. Az X-bit labs közlése szerint ezen processzorok 100 dollárnál is olcsóbbak lesznek.

Nézzük akkor az új Core 2 Duo lapkát! Az E4300-as nem jelent mikroarchitektúrális áttörést, az Intel mindössze apróbb változtatásokat eszközölt a korábbi kialakításon (így ezek az Allendale elnevezést kapták). Legfőbb módosítás, hogy a másodszintű gyorsítótár méretét fogyókúrára fogják: az L2 cache most már fizikailag is 2 MB-os lesz (nem félig letiltva, mint az E6300 és 6400 esetében). A Pentium E2000-es esetében ez tovább fogyatkozik, mindössze 1 MB-nyi lesz.

Az E4300-as abban is különbözik a magasabb modellszámú Core 2 Duo-któl, hogy frontoldali buszfrekvenciája „mindössze” 800 MHz lesz – és itt jön be a képbe a tuning (vagy másképp: overclocking). A buszsebesség emelésénél ugyanis a relatíve alacsonyabb frekvenciáról való indulás miatt nagyobb mozgástér nyílik. Erre az X-bit labs tesztje rá is világított: az alapértelmezett 1,8 GHz-es órajelet majdnem megkétszerezték(!). A 3,4 GHz-es frekvencia melletti stabil működés fenntartásához az 1,325V-os feszültséget 1,6 voltig emelték. Ilyen környezetben már az Extreme X6800 változat teljesítményével is vetekedett a processzor, pedig ez utóbbiban már 4 MB-nyi L2 cache lapul (és ennek ára többszöröse az E3400-énak).

Az első benyomások tehát pozitívak az új Core 2 Duo-ról, a piac pedig hamarosan ítéletet is mondhat az Intel lapkájáról.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek