Connect with us

technokrata

Kétprocesszoros ATI videokártya

Laptop

Kétprocesszoros ATI videokártya

Bemutatkozott a Sapphire új duál GPU-s Radeonja.

A január eleji állóvizet felbolygató Consumer Electronics Show-n (CES) jelentették be a korábban kanadai színekben versenyző, nemrég AMD tulajdonba került ATI GPU-ra alapuló új Sapphire Technology videokártyát. A Radeon X1950 Pro Dual érdekessége, hogy a központi vezérlőegységeknél zajló „trendhez” hasonlóan ez is kétmagos kialakítású – csak itt a Dual jelző még két különálló processzort jelent (viszont előrevetíti az integrált többmagos GPU-k megjelenését). A Crossfire módban működtetett GPU-kat, 1 GB-nyi GDDR3 memóriát és egy, a két processzor közötti kommunikációt lehetővé tevő hídchipet tartalmazó videokártyák minden bizonnyal nagy 3D-s teljesítményre képesek, ám a DirectX 10 támogatásának hiánya megkérdőjelezi az eszköz hosszútávú piaci sikereit.

Lássuk azért kicsit részletesebben, mit tud az ATI grafikus processzora! Az RV570-es kódnevű lapka 36 pixel és 8 vertex shader felett rendelkezik, illetve 12 textúrázó egységgel látta el fejlesztője; az egész pedig 256 bites memóriainterfészen keresztül csatlakozik a videomemóriához. A GPU standard állapotban 575 MHz-es órajelen működik, a memóriát pedig 1,38 GHz-es órajelen hajtják meg. Ettől csak minimális mértékben tér el a Sapphire megoldása: 580/1400 MHz frekvenciaértékeket alkalmazott az extremitásra törekvő gyártó.

Nem meglepő módon kettő darab tápcsatlakozóval rendelkezik a kártya, és nem is fér bele a hagyományos számítógépházakba. A Sapphire ugyanis arra számít, hogy aki ilyen videokártyát vesz, annak úgyis „van helye” a házon belül; erre tehát nem fordított nagy gondot a vállalat. Arra viszont igen, hogy egy PCI-Express x16 slotba elférjen; sőt, azt is megszellőztette a cég, hogy a jövőben megjelenhetnek a kétprocesszoros, két videokártyás (tehát összesen 4 GPU-s) konfigurációk is a felhasználók PC-iben. Egy ilyen szörnyszülött energiaigényéről még becslések sincsenek, de a nemrég bemutatott, 2000 wattos tápegység minden bizonnyal ezt is ki tudja szolgálni.

A Sapphire kártyájának ára egyelőre nem ismert. Támpontot adhat az, hogy a Radeon X1950 Pro 256 MB-nyi memóriával átlagosan 200 dollár körüli áron szerezhető be az Egyesült Államokban.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák