Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bill Gates megnyitotta a CES-t

Laptop

Bill Gates megnyitotta a CES-t

A legújabb hardverek és szoftverek, játékkonzolok és telekommunikációs eszközök – mindez együtt egy megabemutatón: ez a Consumer Electronics Show.

Las Vegas-ban (ahogy az már az elmúlt években szokássá vált) maga Bill Gates tartotta a nyitóbeszédet a felhasználókat a karácsonyi tespedésből kirázó, az újdonságokat bemutató megakiállításon, azaz a CES-n. Gates egy durván 5 ezer főből, javarészt újságírókból, tudósítókból álló néző- és hallgatóközönség előtt, a Venetian hotelben tartotta meg beszédét, melyben szót ejtett az otthoni hálózatok új kiszolgálójáról, a PC-k miniatürizált változatairól, de szólt az Xbox 360-at internetes televíziózásra felkészítő szoftverről is. Természetesen szóba került a Windows Vista, illetve az is, hogy jövőre szintén a mindenki által csak Billnek hívott William – annak ellenére, hogy a Microsoftnál végzett teljes embert igénylő munkáját 2008-ra már maga mögött kívánja hagyni – fogja ismét megnyitni a kiállítást.

Szerver a lakásban
De ne ugorjunk így előre, vegyük részletesen sorra, mi hangzott el a nyitóeseményen! Az otthoni számítástechnika a fejlett országokban már nem arról szól, hogy van-e PC vagy nincs a lakásban, hanem arról, hogy mennyivel rendelkezik egy-egy család. Kézenfekvő megoldás több komputer esetén, hogy a közös használatú állományokat: videókat, képeket, zenéket egyetlen szerveren tárolják el – lehetőleg könnyen kezelhető módon. Ezt ígéri a Windows Home Server szoftver, melyet olyan nagy cégek kínálnak otthoni felhasználásra tervezett szervergépekre telepítetten, mint például a Hewlett-Packard (a HP Mediasmart Server néven forgalmazza ezen számítógépeket). Az operációs rendszer egyébként a Windows Server 2003-ra alapul, de olyan fejlesztéseken esett át, melyek révén a felhasználók sokkal barátságosabb kezelőfelülettel találkozhatnak, közölte Gates.

A szerver összeköti a PC-ken, Xboxokon, Zune médialejátszón tárolt információkat, és még akkor is elérhetővé teszi a család tagjai számára, ha azok az otthontól távol vannak. Gates azzal érvelt a készülékek létjogosultsága mellett, hogy nem kerülnek többe 4-500 dollárnál; körülbelül ilyen áron vásárolhatók meg a nagyobb cégek ebbe a kategóriába szánt hálózati tárolótermékei is.

Életre kelt desktop
Gates beszélt a Windows Vistáról is, mely az otthoni felhasználók számára a hónap végétől lesz elérhető. A Microsoft vezére azt ecsetelte, hogy a legdrágább, Ultimate verzió megvásárlásával milyen plusz előnyökhöz juthat a számítógép-felhasználó. Megemlítette az Ultimate Extras gyűjteményt, melynek olyan elemei vannak, mint a Dreamscene, amivel az eddig statikus desktop hátteret lehet videószerűvé, mozgóvá, élettelivé tenni (például egy folyóról készült kép helyett megelevenedhet a víz). Saját videókat, de előre készített sablonokat is választhat a felhasználó.

Xbox és a tévé
Robbie Bach, Redmond szórakoztatásért felelős részlegének elnöke arról beszélt, hogy a tavalyi év végéig több mint 10 millió Xboxot sikerült eladniuk. Idén további dinamikus emelkedést várnak, amit elősegíthet az is, hogy egy olyan szoftver készül a Microsoft „boszorkánykonyhájában”, amelynek segítségével set-top box válhat a konzolgépből. Ezzel lehetőség nyílik IPTV-zésre, ez azonban nem most lesz – a bejelentés szerint a nyári szabadságok időszakára jelenik majd meg az alkalmazás. Emellett a Halo 3. részének rövid bemutatójára is sor került.

Digitális jövő
A megnyitó végén Gates kicsit szélesebb betekintést nyújtott a Microsoft által elképzelt jövőbe. A redmondi vezér szerint a tinédzserek szobáiban elterjed az OLED-technológia, aminek segítségével a falon jelenhetnek meg majd képek; míg a konyhákban az RFID segíti a sütést-főzést. Sor került végül arra a bejelentésre is, amelyet a múlt héten már előre jeleztünk: a Forddal kötött megállapodás a nagyközönség előtt is hivatalossá vált. Gates ejtett pár szót a Sync-ről, a microsoftos alkalmazásról: a szoftver az autókban segíti majd a vezetőt, mely téma fórumozóink fantáziáját is beindította.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés