Connect with us

Asus: külső videokártya notebookhoz

Laptop

Asus: külső videokártya notebookhoz

Hogyan néz ki? Kép a cikkben!

A távol-keleti vállalat nemrég indította útjára az XG Station névre keresztelt megoldását, mely az ipar első, nyilvánosság számára is bemutatott külső grafikus kártyája, amit noteszgépekhez készítettek. Express Card csatolófelülettel, a 2.0-s USB szabvány támogatásával és Dolby fülhallgató csatlakozással igyekeztek még vonzóbbá tenni az Asus mérnökei az eszközt.

De mi szükség lehet egy, a hordozhatóságot korlátozó kiegészítőre, mely a C64-es cartridge időket idézi fel a sokat látott informatikusban? Nos, két tényező játszott szerepet az XG Station megalkotásakor: egyrészt az, hogy az asztali PC-k grafikus teljesítményét is el lehessen hozni az igencsak szűk belső térrel, és így komoly hőelvezetési problémákkal küszködő notebookok számára. Ezenfelül nem lebecsülendő előnye az sem a külső videokártyának, hogy sokkal könnyebb egy újabb, nagyobb teljesítményű megoldásra frissíteni anélkül, hogy szét kellene szerelni a noteszgépet, vagy új hordozható masinára kellene beruházni. Ez utóbbi megfontolásból középtávon még költséghatékony is lehet az alkalmazása.

Az Asus mérnökei úgy hozták létre a grafikus vezérlőt, hogy azt az otthoni, nagyobb LCD-hez is csatlakoztatni lehet, így néhány mozdulat után már egy 19 colos vagy annál nagyobb LCD-n is játszhatunk – kompromisszumok nélkül. A készülék ráadásul felkínálja a HDCP és HDMI frissítések lehetőségét is, így a nagyfelbontású (HD-s) videotartalmak megjelenítése sem lehet gond az igényes vásárló számára.

Nem csak a 3D-s teljesítmény drasztikus feljavítására használható az Asus fejlesztése: a készüléken egy viszonylag nagyméretű LED is helyet kapott. Itt a következő információk jelenhetnek meg: rendszer fő (master) hangereje, GPU órajele és jelenlegi hőmérséklete, a Dolby fülhallgató állapota, aktuális FPS, GPU ventilátor állapotjelző. Hatalmas plusz, hogy kezelőfelülete révén beavatkozásra is lehetőség nyílik egyes paraméterek tekintetében.

Ami egyelőre nem ismert, az a készülék ára – az Asus EN7900GS grafikus kártya erejét magába foglaló termékről bővebb információ a második negyedévben, megjelenésekor lesz elérhető.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom