Connect with us

technokrata

Újabb versenyző cserélné le a winchestereket memóriára

Laptop

Újabb versenyző cserélné le a winchestereket memóriára

A Sandisk is bejelentette 32 GB-os, flash memóriachipes háttértárolóját.

Pár napja írtunk a Samsung legújabb, 50 nanométeres gyártási eljárással készített, 16 Gb-es memóriachipjeinek megjelenéséről, melyekkel elérhetővé vált a 32 GB-os, winchestert leváltani hivatott memóriaalapú háttértároló. Nem sokkal ezután a Sandisk is előrukkolt egy hasonló méretű készülékkel, a vállalat notebookgyártók számára kínálja a meghajtót. Arról, hogy mikor találkozhatunk először ezzel a háttértárolóval ellátott hordozható számítógépekkel, egyelőre nem érkezett pontos információ – a Sandisk mindössze annyit árult el, hogy 2007 első felében. Nem ismert az eszköz egzakt ára sem, azt lehet tudni, hogy egy notebook költségét durván 600 dollárral emeli meg.

A Sandisk közlése szerint egy 55 másodpercig tartó Windows Vista bootolás mindössze 35 másodperce csökkenthető változatlan konfiguráció esetén, ha kicseréljük a winchestert flashmemóriás háttértárra. Másik pozitív hozadéka az alacsonyabb energiafogyasztás: a mozgó alkatrészeket tartalmazó merevlemezt kivéve és a Sandisk termékével helyettesítve egy átlag notebook üzemideje körülbelül 10 százalékkal nő meg.

1,8 colos méterben érhető el a háttértároló eszköz, ami a Samsung 2,5 colos méretű termékéhez képest mindenképpen előrelépés. A Sandisk ígérete szerint azonban ez a kapacitás tartható kisebb és nagyobb méretben is – bár az 1,8 colos változat is olyan apró már, hogy akár hordozható médialejátszókban is megjelenhetne. A technika maga egyébként a katonaságnál debütált: lassan közel egy évtizede vásárolják a harci alakulatok adatainak tárolására. Ebben a szegmensben nem ritka a 256 GB-os kapacitás sem, természetesen ezt átlagfelhasználó számára megfizethetetlenül drágán kínálják (most még).

Azt tudni kell a technológiáról, hogy a szakemberek szerint nagyjából évente megduplázódik a NAND flash memória tárolókapacitása, tehát az évtized végére egy nagyobb technológiai áttörés nélkül is elterjedtté válhatnak a 100 (128) GB kapacitás körüli eszközök. A Sandisk egyébként nagyobb adatsűrűséget tudott elérni, mintha hagyományos NAND flash-t alkalmazott volna. Ez utóbbiak csak egy bitnyi adatot tárolnak memóriacellánként, míg a vállalat megoldásában két bit jut egy memóriacellára. Ráadásul már létezik az a technológia, mellyel még ez a szint is a duplájára emelhető.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák