Connect with us

technokrata

Újabb vevő az olcsó laptopokra

Laptop

Újabb vevő az olcsó laptopokra

Vérontás után számítógép.

Amint arról számos alkalommal beszámoltunk már, a Nicholas Negroponte nevével fémjelzett One Laptop Per Child (OLPC) projekt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megszüntesse, vagy legalábbis csökkentse a Föld fejlett és elmaradott térségei között kialakult digitális szakadékot. Ennek érdekében olyan hordozható számítógépeket fejlesztettek ki, melyek egyszerű felépítése olcsóvá teszi az eszközöket; ezeket pedig a gazdaságilag fejletlenebb országokba tervezik szállítani.

Ezekhez az országokhoz csatlakozott nyolcadikként Ruanda, jelentették be szerdán. Az OLPC projekt közlése szerint napokon belül ingyenesen teszt laptopokat és technikai támogatás fognak nyújtani az országnak. Ha minden jól alakul, akkor Ruanda a nyáron körülbelül 150 dolláros darabáron juthat hozzá egy nagyobb mennyiséghez. A hutuk és tuszik múlt évtizedben lezajlott véres mészárlásának színhelyéül szolgált ország ugyanis azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az általános iskolákban minden gyerek rendelkezzen egy hordozható számítógéppel – mindössze 5 éven belül.

Az előbb említett nyolcak listája (Ruandán kívül): Argentína, Brazília, Líbia, Nigéria, Pakisztán, Thaiföld (amely országnak a részvétele még mindig kétséges), illetve Urugay. A listából látszik, hogy míg a dél-amerikai és az afrikai országok meglátták a lehetőséget az olcsó notebookokban, az elmaradott ázsiai országok egyelőre nem foglalkoznak vele. Ennek talán a magas járulékos költségek lehet az oka – egyes vélemények szerint ezzel együtt már közel 1000 dollárra(!) rúghat egy laptop ára (erről szóló cikkünk itt olvasható).Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp