Connect with us

technokrata

Miért terjed lassan a Windows Vista?

Laptop

Miért terjed lassan a Windows Vista?

Az operációs rendszer (még) nem lépett a Windows XP örökébe.

Mind a vállalati felhasználók, mind az iparági szakértők egyetértenek abban, hogy a Microsoft legújabb operációs rendszere még nem nőtt fel feladatához. A probléma nem magában a szoftverben rejlik – a Vista technikailag igen magas színvonalon van, a korábbi Windows-okhoz képest. A perifériákkal kapcsolatos gond nehezíti meg az átállást; emellett fontos hátráltató tényező, hogy a patch-elés nem tűnik olyan zökkenőmentesnek, mint amilyennek azt Windows XP alatt megszokhattuk. Például a december 12-én kiadott Internet Explorer 7 biztonsági frissítés, mely az IE jelszóhalász szűrőjének teljesítményét hivatott frissíteni (erről szóló cikkünk itt olvasható), csupán a Windows XP és Server 2003 felhasználók számára került használatba vételre. A Vista „valahogy” kimaradt ebből az update-elésből. A javítás csak a január startot követő hónapban jelenhet majd meg – ezt maga a Microsoft közölte egy szóvivője révén.

Habár Redmond nem árulta el, hogy miért bánik mostohán egyes Vista patch-ekkel, mikor a szoftver már kereskedelmileg elérhető a vállalati felhasználók számára, van, aki tudni véli az igazságot. Russ Cooper, a Cybertrust biztonsági elemzője szerint a Microsoft nem igazán szeretné, ha januárig nagyobb tömegek kezdenék meg az operációs rendszer futtatását. Ez egy kis lélegzetvételhez juttatja a céget a Vista fejlesztésében – az utolsó hónapokban gőzerővel folyó készítési folyamat révén elkészült program finomítására talán nem maradt elég idő.

Van mit fejleszteni az alkalmazás-kompatibilitáson is, vélekedett Cooper. Szerinte a VPN (virtual private network) és az antivírus szoftverek egy része is megtalálható azon a listán, amely a felhasználói igényeket tartalmazza, ám kompatibilitási problémák miatt jelenleg működésük nem biztosítható maradéktalanul. Nézzünk néhány példát: a IBM Lotus Notes e-mail és csoportmunka szoftvere, a Cisco és a Check Point Software Technologies VPN kliensei, a Trend Micro antivírus szoftvere stb. Az IBM bejelentette, hogy a Vista támogatását 2007 közepére valósítja meg, tehát azoknak a cégeknek, akiknek az alkalmazásportfoliójában ez a szoftver szerepel, még legalább fél évet kell várniuk a zökkenőmentes működésre. A Cisco az első negyedévre ígéri ezt, a Check Point, a Symantec és a Trend Micro pedig a felhasználói start idejére. Az antivírus programok mundérbecsületét a McAfee menti meg, melynek AV programja már a piacon van.

Probléma adódik azonban még néhány, a Microsoft által fejlesztett alkalmazás Vistán való futtatásával is. Az SQL Server 2005 szintén csak az otthoni felhasználók számára ígért kiadás időpontjával áll majd készen az új operációs rendszer környezetben való alkalmazására. Idén januárban lesz tehát az igazi startja a Vistának – erről természetesen mi is be fogunk majd számolni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle