Connect with us

technokrata

Blue-ray és HD-DVD helyett

Laptop

Blue-ray és HD-DVD helyett

Új lemez kavarja meg a nagykapacitású optikai korongok harcát.

A Warner Bros, mely úttörő szerepet vállalt a DVD egy évtizeddel ezelőtti népszerűsítésében, bejelentette, hogy új formátumot tervez piacra dobni. Erre a pár nap múlva, Las Vegas-ban tartandó Consumer Electronics Show (CES) rendezvényen kerít sort a médiamogul: itt fogja bemutatni a Total HD disc névre keresztelt terméket. Ezzel három résztvevőssé válik a tavaly a Sony és a mögötte álló cégek Blu-ray disc-je és a Toshiba-Microsoft, valamint a mögöttes vállalatok által támogatott HD-DVD csatája.

Mi a Total HD lemezek előnye? Az, hogy mind a HD-DVD, mind a Blu-ray lejátszókban életre kelthető a rajtuk tárolt tartalom. A Warner Bros ugyanis felismerte, hogy egyrészt a vásárlók nem akarnak két formátumban, párhuzamosan gyűjteni videofilmeket, másrészt a kereskedők számára is nagyon megnöveli a szükséges raktárkészlet méretét az, hogy kétszer (a DVD-vel együtt már háromszor) kell ugyanazt a boltban elérhetővé tenni. Ráadásul az még a jobbik eset, ha egy keresett film mindkét újgenerációs optikai lemezen megtalálható; a 20th Century Fox által kiadott Jégkorszak második része például csak Blu-ray-en került forgalomba, de vannak olyan filmek, amik viszont csak HD-DVD-n vásárolhatók meg.

Mindazonáltal nem csak a Warner Bros készül nagy dobásra: az eddigi ismeretek alapján például az LG Electronics is hasonló bejelentést fog tenni Las Vegas-ban. Az elektronikai eszközöket gyártó vállalat a várakozások szerint olyan „DVD-lejátszót” mutat majd be a CES-n, amely mindkét új optikailemez-formátumot támogatja. A megoldás azonban minden bizonnyal egy kis hendikeppel indul majd: vélhetően többe fog kerülni, mint azok a lejátszó készülékek, melyek csak az egyik újgenerációs OD változatot támogatják.

Jeffrey L. Bewkes, a Time Warner elnöke is nyilatkozott a Total HD lemezről; Bewkes szerint ennek a megoldásnak több esélye van a felhasználók kegyeinek elnyerésére, mint a dual-playereknek. Ebben az esetben ugyanis nem kell új lejátszót venni, ha valaki már bevásárolt, illetve ha még nem, az összvér megoldásokhoz képest olcsóbban jöhet ki, ha leteszi valamelyik lejátszótípus mellett a voksát. Felmérések szerint pedig az emberek hajlandók pár dollárral többet áldozni arra, hogy az általuk megvett adathordozó médium több eszközön is lejátszható legyen.

A jelenlegi árak egyébként azt mutatják, hogy a DVD-hez képest a Blu-ray film 50, a HD DVD 75 százalékkal kerül többe. Arról, hogy a Total HD lemez ezekhez képest hova kerül pozícionálásra, még nincs információ; ahogy arról sem, hogy a lemez vajon olvasható lesz-e a notebookokba szerelt meghajtókon (valószínűleg igen).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek