Connect with us

Hirdetés

technokrata

32 GB-os memória háttértár

Laptop

32 GB-os memória háttértár

Winchester helyett.

Elkezdődött az 50 nanométeres NAND flash memória chipek gyártása, jelentette be a Samsung. Miért fontos ez? Azért, mert ezek a lapkák szükségesek a távol-keleti vállalat korábban bejelentett, 32 GB-os tárkapacitást kínáló háttértárához – vagyis az eszköz tömegtermeléséhez. Ez a speciális, úgynevezett solid state disk (SSD) winchester helyett szolgálhat a számítógépekben, kiiktatva a merevlemez majdnem minden hátrányát. Halkabb, kevesebbet fogyaszt, gyorsabb adathozzáférést és átviteli sebességet kínál.

Néhány szám, példának: 57 MB/s-os olvasási és 32 MB/s-os írási sebességre lesz képes, ami közel a kétszerese egy hasonló méretű, mágneses háttértárolónak. Igaz, a Tom’s Hardware Guide-on (magyarul) olvasható teszt szerint ezeket a gyári értékeket nem volt képest elérni a készülék (bővebb információ itt). Fogyasztását tekintve 0,9 wattot produkált teljes kihasználtság esetén, ami körülbelül a fele egy notebook winchester fogyasztásának. Várakozási (idle) módban még jobb képet kapunk: 0,05 watt, ami 10-16 százaléka csak a mobil számítógépekben alkalmazott tipikus merevlemezeknek. A Samsung állítása szerint így akár 30 perccel is tovább lehet működőképes egy notebook, egyetlen akkumulátortöltéssel.

Egy hátránya (még) van azonban: a winchesterekkel összehasonlítva viszonylag drága (bár pontos ára egyelőre nem ismert). A 2,5 colos méretben (a desktop winchesterek 3,5 colosak) készített, a Windows Hardware Qualification Lab minősítést is magáénak tudó merevlemez, ezért pályafutása elején notebookokban kezd majd.

Az új memória chipek megduplázzák az előző NAND flash generáció adattárolási sűrűségét: 8 Gb-ről 16 Gb-re. Egy 16×16-os kialakításban pedig a készülék már el is érte az eredetileg meghirdetett 32 GB-os összkapacitást. A korábbi prototípus SSD-k 4 és 8 Gb-es lapkákat használtak, így 8 és 16 GB-os maximális kapacitást tettek elérhetővé. Részletes tesztelés itt olvasható.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés