Connect with us

technokrata

Microsoft operációs rendszert az autókra(?)

Laptop

Microsoft operációs rendszert az autókra(?)

Ha tetszik, ha nem – Windows Automotive.

A személyautók elektronikájának evolúciójában egyértelműen látható volt, hogy az asztali számítástechnikában megszokott elemek (processzorok, memóriák stb.) előbb-utóbb megjelennek közlekedési járműveinkben. Sőt, az onnan ismert szoftverek átszivárgására is van példa, most például a Microsoft és a Ford együttműködése kapcsán számolhatunk be egy ilyen eseményről. Sync névre keresztelték azt az új technológiát, mely végre összeházasíthatja a két iparágat, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy az autók egyes funkcióit ugyanúgy kezelhessék, mint a szoftvereket. Példának lehet említeni a manuális, emberi kezet igénylő telefonálás hangvezéreltté tételét, de ennél sokkal – mai szemmel nézve – elrugaszkodottabb képességekkel is gazdagodhat a jármű: zeneletöltéssel vagy e-mailfogadással.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a január 7-én megrendezésre kerülő North American International Auto Show-n, Detroitban kerül bemutatásra a Sync, de az újságírók számára egy nappal korábban megnyíló Consumer Electronics Show-n (CES) szintén szó lesz a szoftverről. Legalábbis a Microsoft beszámolója szerint: a redmondi óriásvállalat nemrég megerősítette a helyszíneket és időpontokat (a Ford még titkolózik, képviselői nem kívánták kommentálni az értesüléseket).

Még a tekintélyes Wall Street Journal is beszámolt a várható bemutatóról – még a múlt héten pénteken tettek közzé egy cikket arról, hogy 2007-ben legalább két olyan Ford autómodell jelenik majd meg az észak-amerikai piacon, melyen a Microsoft szoftvere fog futni. Az újság értesülései szerint a Focus és a Five Hundred nyitják majd a sort 2007-ben; 2008-ra pedig az összes új Ford Sync-ronizálva lesz (később pedig a Lincoln és a Mercury modelleket is utoléri Redmond keze). Nem az észak-amerikai Ford az első azonban, amelyik ilyen rendszert alkalmaz – az olasz Fiat már egy ideje együttműködik a Microsofttal. Az új modellek némelyike, például a Fiat Grande Punto vagy az Alfa Romeo Brera és a Spider típusok Redmond szoftverével ellátottan gördülnek le a gyártósorról.

A még 2004-ben bemutatott koncepció szerint a Microsoft technológiája egy Windows Auto szoftver futtatót számítógépen keresztül válik realitássá. A számítógép Bluetooth-on keresztül vezetékmentes kapcsolódást nyújt, így akár egy mobiltelefonról is vezérelhető lesz, sőt, akár az Internethez is csatlakozhat. A vezetők egy, a tetőbe integrált mikrofonon keresztül utasíthatják majd a fedélzeti komputert.

Windows-os robotok
Amint arról nemrég beszámoltunk, még júniusban lépett be a Microsoft robotika világába: akkor mutatta be a robotok programozására használható Microsoft Robotics Studio első, letölthető változatát, mely tulajdonképpen betekintést adott abba, hogy mire lesz majd képes teljes fényében az operációs rendszer. A cég első, kereskedelmi forgalomban is elérhető operációs rendszere, mely robotok számára készült, tulajdonképpen egy Windows-alapú szoftverplatform. Kifejlesztésénél elsődleges szempont volt a robotok (legyenek bár valósak vagy csak szimulációban „létező” példányok) programozásának egyszerűsége. Ráadásul az operációs rendszer ingyenesen hozzáférhető (letöltés itt). Legalábbis kutatói és hobbi célokra; a szoftver és a korlátozott ingyenességgel kapcsolatos döntés – szakértői vélemények szerint – hozzájárulhat, hogy a robotok világa sokkal több ember előtt nyíljon meg, és hogy a témával hobbiból foglalkozók magánvállalkozásokat indíthassanak e témában.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák