Connect with us

Miben változtak a notebookok?

Laptop

Miben változtak a notebookok?

Hordozható számítástechnika 2006-ban.

Processzorok
2006-ban alapvető architekturális változást hozott a kétmagos CPU-k elterjedése a notebookokban. Az asztali szegmensnél jellemzően jövedelmezőbb mobil számítógépek területén az Intel dominanciája tovább erősödött a Core Duo-nak Core 2 Duo-ra való frissítésével, mindazonáltal az AMD is hallatott magáról a Turion 64 X2 révén. És habár a szoftverek jelentős része még nem használja ki a két mag jelentette teljesítménytöbbletet, az új prémium és középkategóriás laptopokban 2006 végére általánossá vált a kétmagos kialakítás.

Hasonló a helyzet a 64 bites utasításkészlet alkalmazásával is. Mind az Intel, mind az AMD olyan processzorokat kínál, melyeken már futtathatók a 64 bites operációs rendszerek; azonban a Windows Vista november végi megjelenésével sem kapott lendületes növekedést a szegmens. A Windows XP esetében tapasztalt hiányosságok (rosszul teljesítő/hiányzó driverek, stabilitási problémák) egy része ugyan megszűnt, de a Microsoft operációs rendszere az évnek annyira a végén érkezett, hogy jelentős befolyással már nem lehetett a piacra.

Grafika
Az elmúlt év a grafikus vezérlők tekintetében jelentős változásokat hozott. Nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy az AMD felvásárolta az ATI-t; azaz meghatározó tényezővé vált a GPU-k piacán (is). A két vállalat közös jövőjéről biztosat mondani egyelőre még nem lehet, az viszont kijelenthető, hogy 2006-ban ennek még nagy hatása nem volt az ATI termékekre – majd idén. Kérdés, hogy az AMD-vel való összeolvadás miatt a notebookpiacot domináló Intellel milyen lesz a további viszony. Emellett inkább a finomhangolás időszaka volt ez az ATI részéről: a tavalyi évben zászlóshajónak tekintett X1600-as némi ráncfelvarrás után X1700 néven kínált figyelemre méltó grafikus teljesítményt, alacsony energiaigény és hőtermelés mellett.

Jobban sikerült a tavalyi év az Nvidiának, amely cég a Geforce Go 6100, 6150 termékeivel olyan gyártókat tudott megnyerni magának, mint a HP. A Hewlett-Packard ugyanis teljesen átállt a mobil szegmensben az Nvidia eszközeire. Legnagyobbat azonban az újabb generációs Go modellek „robbantották”: a 7300 és 7400 változatok a középkategóriában voltak sikeresek, míg a 7600-as a notebookoknál is csúcssebességet elváró felhasználók kegyeiért indult sikeresen harcba. E három termék közül a középső tudott a legjobban elterjedni, köszönhetően a relatív alacsony árnak és a jó fogyasztási, hőleadási képességeknek. Kíváncsian várjuk, hogy 2007-ben a tavaly év végén útjára indult Geforce család 8-as sorozata miként áll majd helyt a mobil szegmensben. Az idei év fontos, nem kizárt, hogy vízválasztó lesz mindkét vállalat számára.

Optikai meghajtók
A DVD-írók már jó ideje általánosnak tekinthetők a belépőszint feletti notebookoknál. 2006-ban új formátumháború kezdte meg a felhasználók elkeserítését: a HD-DVD és BD hasonló helyzetet teremtett, mint pár évvel korábban a DVD+R és DVD-R szabványok harcra. A nagyobb kapacitást kínáló korongok olvasására képes meghajtók tekintetében a vásárlók emiatt kivárásra játszanak, ami jól mutatkozik a vásárlási statisztikákban is. A lanyha keresletet ráadásul a magas árak is indokolttá teszik, hiszen például a Toshiba Qosmio modellje, amelyben a HD-DVD debütált, 2300 dolláros indulóárral jelentkezett.

Hasonló a helyzet a Blu-ray-jel is. Nem meglepő módon egy Sony Vaio notebookban debütált az első optikai meghajtó, de nagy népszerűségre ez a formátum sem tudott szert tenni. A szélesképernyős LCD-vel szerelt noteszgépek terjedésével azonban előbb-utóbb komoly tényezővé válik a nagyfelbontású videotartalmak tárolására irányuló igény, azaz a piac el fog mozdulni valamelyik irányba. Talán majd idén.

Merevlemezek
2006-ban közel megduplázódott a maximális adattárolási kapacitás a mobil winchesterek tekintetében. Az évet még 120 GB-tal kezdtük, de hála a merőleges adatrögzítési technológia (prependicular recording) bevezetésének, ezt a gyártók az év végére már 200 GB-ra tornázták fel. Ugyanez az eljárás vezetett oda, hogy asztali fronton immár a 750 GB-os határt ostromoljuk, és idén várhatóan elérjük az 1 TB-os szintet is.

Visszatérve a notebookokhoz: a kapacitás növekedése mellett az árcsökkenés éve is volt 2006. A drágább modellek nemritkán 50 százalékkal is olcsóbbá váltak az év eleji árakhoz képest, ami szintén jótékony hatással volt a keresletre. Az egyetlen terület, ahol nem tudtak értékelhető fejlődést felmutatni a mobil winchesterek, az az adatátviteli sebesség – ez gyakorlatilag változatlan maradt; és valószínűleg a technológia korlátaiból adódóan nem lesz változás idén sem. Vagy addig, amíg le nem váltja egy új fejlesztés a mozgó alkatrészekre alapuló adattárolást.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom