Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy hónapig működő notebook

Laptop

Egy hónapig működő notebook

Egyetlen töltéssel…

Többször is foglalkoztunk már az üzemanyagcellás akkumulátorokkal, melyekben nem lítium-ionos rendszer, hanem többnyire (szén)hidrogénre alapuló technológia biztosítja az energiatárolást. Az első fecskékről még 2005 körül számoltunk be, azonban mindmáig nem született olyan életképes megoldás, mely kereskedelmi forgalomba is került volna. A Samsung ezen változtathat.

Egy tipikus üzemanyagcella nem egészen 0,9 voltot képes produkálni (a Wikipedia adatai szerint). Ahhoz, hogy elegendő feszültség álljon elő, a cellákat rétegesen helyezik el az akkumulátorban, illetve sorosan és párhuzamosan kapcsolják össze. A távol-keleti gyártó most egy olyan készülékkel állt elő, amely 650 Wh/l-es energiasűrűséget nyújt – ez mintegy négyszer magasabb érték, mint amiről a konkurens fejlesztők eddig beszámoltak. A prototípus összes energiatároló képessége 12 ezer Wh, amely egy megfelelően energiatakarékosra kalibrált noteszgép esetén akár egy hónapig is energiát szolgáltathat a hordozható eszköznek – újratöltés nélkül.

A dél-koreai elektronikai gyártó vállalat bemutatót is tartott saját Sense Q35-ös notebookjával. A Samsung tesztje szerint, ha ezt a készüléket napi 8 órán keresztül, heti 5 nap folyamán használják, akkor az új üzemanyagcellának köszönhetően az egy hónapig üzemképes. Ráadásul igen halk, ami fontos tényező, hiszen az üzemanyagcellás megoldások a bennük alkalmazott mini pumpák miatt a jelenleg alkalmazott lítium-ionos energiaforrásokhoz képest zajosabbak.

Egyetlen kulcskérdés maradt (technológiai oldalról), mégpedig a méret. Hiszen egy notebooknak továbbra is hordozhatónak kell maradnia, azaz nem növelhető korlátlan mértékben az akkumulátorban levő üzemanyag mennyisége. A Samsung állítása szerint a fentiek megfontolását követően létrehozták az energiaforrás miniatürizált változatát, mely körülbelül egy kávéscsészényi folyadékot tartalmaz – ezzel több mint 15 órán keresztül tudták üzemeltetni a tesztelésre használt hordozható számítógépet.

Sajnos árról nem érkezett információ, de ha minden jól alakul, nem kell már sokat várni arra, hogy ezt is megtudjuk. A Samsung tervei szerint az új energiatároló egységek tömegtermelése még 2007 vége előtt beindul – a vállalat közlése szerint már csupán a biztonsági standardok kielégítése van hátra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés