Connect with us

technokrata

A Microsoft leszámolt a kalózokkal

Laptop

A Microsoft leszámolt a kalózokkal

Több millió dolláros kártérítés.

Redmond nemcsak a szoftverek másolásának, telepítésének megnehezítésével igyekszik felvenni az illegális másolatokat terjesztőkkel szemben a harcot, hanem jogi lépéseket is tesz a nagy volumenben másolók ellen. Egyik ilyen ügye a minap ért révbe: egy, a Microsoft Exchange és az SQL Server szoftverekről több mint 20 ezer engedély nélkül másolatot készítő vállalattal sikerült megállapodnia. Eszerint a nagyüzemi lemezmásoló cég több millió dolláros kártérítést fizet a redmondi szoftverfejlesztőnek – azt azonban, hogy pontosan mekkora is ez az összeg, nem árulta el a Microsoft.

Az MPO Group kiterjedt másolóhálózattal rendelkezik: egységei a CD-k és DVD-k sokszorosítására szerte a világon megtalálhatóak. Francia- és Spanyolországban, Thaiföldön és Írországban egyaránt végeztek ilyen tevékenységet – az ügyet a thaiföldi másolóüzem átvizsgálása indította el. Itt derült ki, hogy nemcsak lemezeket másolnak, hanem hamis licenceket is árulnak a redmondi szoftverekhez. Annak érdekében, hogy a jövőben ez ne forduljon elő, az MPO beleegyezett, hogy megerősíti biztonsági szabályzatát, megakadályozandó a Microsoft szoftvereinek hamisítását. Emellett azt is vállalta az MPO, hogy segít azoknak a nyomára akadni, akik a cégnél felelőssé tehetők a történtekért, mondta Frank Holland, a Microsoft alelnöke.

Ilyen csalások óhatatlanul is előfordulnak. Mivel a szoftverfejlesztők kénytelenek nagy másolócégeket megbízni termékeik sokszorosításával – ezt a műveletet szinte sosem maguk végzik -, a külső vállalatok alkalmazottjai közül néhányan mindig hasznot látnak a „továbbgyártásból”. Ez pedig árt a szoftverfejlesztőnek, és a másolócégnek is. Az MPO – mint Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű cége – az ügy kapcsán elszenvedett komoly presztízsveszteséget igyekszik enyhíteni a több millió dolláros kártérítéssel és a felelősök megnevezésével.

Néhány szám, hogy képet kapjunk arról, mennyire elvész néhány (ezer) extra példány a tömegtermelésben: a 2006 augusztusával záródó üzleti évében a cég durván 225 millió DVD-t és 295 millió CD-t állított elő.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek