Connect with us

technokrata

Microsoft stop a kalóz Vistáknak

Laptop

Microsoft stop a kalóz Vistáknak

Redmond megpróbál gátat vetni az új Windows illegális terjedésének.

A szoftverfejlesztő gigász kiadott egy frissítést legújabb operációs rendszeréhez, mellyel megpróbálja kedvét venni az internetezőknek a Vistával kalózkodástól. Redmond „frankenbuild”-nek nevezte el az első próbálkozásokat – ügyes kezű kóderek ugyanis a Vista teszt verziójának és végső kódnak a vegyítésével hoztak létre egy hibrid kiadást. A megújult Windows Update kliens révén azonban a frankenbuild rendszereknek is keresztül kell menniük egy hitelességellenőrzésen. Ezek a rendszerek az ellenőrzés során illegálisnak fognak minősíttetni, mivel a Microsoft blokkolta azokat a termékkulcsokat, melyek a hibrid változatoknál alkalmazásra kerültek.

Amint arról mi is beszámoltunk, az új Windows igen népszerű lett a nem vállalati felhasználók körében is, akik hivatalosan csak január végén juthatnak majd hozzá a szoftverhez – a Bittorrent file-megosztó site-okon azonban több változat is kering. Alig pár napja írtunk egy cselről, aminek révén anélkül lehet aktiválni a redmondi operációs rendszereket, hogy ahhoz fel kellene csatlakozni a Microsoft hálózatába.

A Windows Genuine Advantage blogon írottak alapján a redmondi szoftverfejlesztő tisztában van ezen második „aktiváció megkerülési” módszerrel is. Ezt David Lazar, a Windows Genuine program igazgatója a kalózkodás fejlődésével kommentálta. Lazar szerint a Windows XP-ről Windows Vistára váltással várható volt, hogy a legális példányok megfizetésének elkerülésére irányuló erőfeszítések is változni fognak. „Már nekiláttunk a Vista engedélyezési feltételeivel kapcsolatos munkáknak.” – mondta az igazgató egy, a Cnetnek adott interjújában, azaz valószínűleg a fenti, üzleti Windows Vistákat aktiválás nélkül használhatóvá tevő módszer is hamarosan kivitelezhetetlenné válik.

Arról, hogy mi történik abban az esetben, ha a Microsoft illegálisnak ismer fel egy telepített Windows Vistát, itt lehet bővebben olvasni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek