Connect with us

technokrata

Használható „törés” a Windows Vistához

Laptop

Használható „törés” a Windows Vistához

Hiába szűntek meg a corporate kulcsok, az új módszerrel is aktiválható illegálisan a Windows.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Microsoft szigorúbb üzletpolitikát vezetett be a termékaktiválás tekintetében az új Windows-nál. Míg az előző generáció, a Windows XP esetében többnyire az úgynevezett corporate (vállalati) kulcsok révén nyílt lehetőség illegális szoftvertelepítésre, Redmond ezt a lehetőséget megszüntette a Vistában. Korábban ugyanis, ha egy szervezet nagy mennyiségben vásárolt operációs rendszert, a termékkulcs bőven elég volt a hitelesítéshez, nem kellett online aktiválást végezni.

A Vista alatt a Microsoft két különböző típusú kulcsot és három terjesztési módszert kínál fel egy szervezeten belül. Itt és most nem ismertetjük az összes módszert (ezekről korábbi cikkünkben már beszámoltunk), csak a jelen hír szempontjából legérdekesebbet. Key Management Service (KMS) névre hallgat az a licenclehetőség, aminek használatához az adott szervezetnek létre kell hoznia egy kulcskezelő szolgáltatást a vállalati hálózaton, amely aktiválni fogja a kliensgépeket. A Windows Vistával ellátott PC-k képesek a KMS (csendes) megtalálására és az aktiválására.

Ezt lehet kihasználni az operációs rendszerek 180 napig tartó aktiválására. A KMS használatával ugyanis csak egyetlen PC-nek kell a Microsofthoz csatlakoznia, a többi számítógép ezzel az egy komputerrel kommunikálva aktiválhatja magát. A crackerek a „törést” úgy hozták létre, hogy megalkottak egy különálló, teljesen aktivált KMS szervert (mely a bittorrent oldalakon Windows Vista Local Activation Server – MelindaGates néven terjed), mely WMWare image-ként használható fel. A WMWare Player legálisan és ingyenesen letölthető – ezt követően pedig az image állomány bebootolásával és néhány VBS script használatával a kliens gépek máris aktiválták magukat. Anélkül, hogy ehhez csatlakozniuk kellett volna a Microsoft hálózatához.

Mivel a Volume Activation 2.0 modell csak a Vista Business és az Enterprise kiadások esetén teszi lehetővé a KMS kulcsok elfogadását, ezért az otthoni (hivatalosan még ki nem adott) változatok esetén a módszer nem működik. A vállalati felhasználók pedig egyébként is jogkövetőbb magatartást folytatnak, mint az otthoni internetezők, így a Microsoftot egyelőre nem fenyegeti a tömeges kalózkodás réme. Főleg annak tükrében nem, hogy a helyi szervergépet még mindig egy KMS termékkulccsal kell telepíteni; azaz ha itt kalóz kulcsot használnak fel az ügyeskedők, az előbb-utóbb letiltásra kerül a Microsoft által.

Fontos megjegyezni, hogy az aktiválás egy KMS szerveren keresztül mindig csak 180 napra teszi használhatóvá a vistás PC-ket, azaz a módszerrel tulajdonképpen mindössze fél év haladékot nyertek a fizetni nem akaró felhasználók. Márpedig erre (terméktámogatás nélküli kipróbálásra, használatra) ott volt az operációs rendszer RC2 kiadása, melyhez a Microsoft minden érdeklődőnek külön kulcsot biztosított – azaz ezzel legálisan és ingyen lehet használni a Vistát jövő év közepéig.

Akinek ennyivel nem éri be, viszont nem tudja aktiválni a valahonnan “megszerzett” új Microsoft szoftvert, azt komoly korlátozó intézkedések fenyegetik – erről bővebben a következő oldalon.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák