Connect with us

technokrata

300 GB-os mobil winchester

Laptop

300 GB-os mobil winchester

Nyakunkon az extrém kapacitás.

Míg tavasszal arról számoltunk be, hogy a Fujitsu hamarosan piacra dobja 200 GB-os winchestereit, nem kellett egy év, hogy egy újabb százassal ugorjon meg a kapacitás. Tegnap ugyanis bejelentette a vállalat, hogy 2007 első negyedévében fogja leszállítani az első 250 és 300 GB-os tárterülettel rendelkező 2,5 colos merevlemezeket (MHX2300BT). Ezeket kifejezetten notebookokba szánja a gyártó, kis méretüknek és a környezeti hatásokkal szembeni nagy ellenállóságuknak köszönhetően ugyanis hordozható számítástechnikai eszközökben is megállják a helyüket.

A jelenlegi asztali PC-ket is megszégyenítő kapacitást az úgynevezett merőleges adatrögzítési (perpendicular magnetic recording technology – PMR) technológia révén érték el a Fujitsu mérnökei. Ennek lényege a következő: az információmorzsákat tároló bitek olyan mágneses elrendezettségben találhatók meg a merevlemezen, mely jóval kevesebb helyet igényel a jelenleg alkalmazott módszerhez képest, így ugyanakkora felületre még több adat sűríthető rá. Úgy is szokták mondani hétköznapiasan, hogy „felállítják” a „fekvő” biteket.

A percenként 4200 fordulatot tevő tányérok, illetve a mechanika úgy lett kifejlesztve, hogy az energiafelhasználást a lehető legalacsonyabbra szorították a mérnökök. Olvasás és írás közben tipikusan 1,6 wattot fogyaszt az eszköz (ez minden PMR drive-ot leköröz kategóriájában), álló helyzetben pedig 0,5 wattot igényel. Halk működéssel rendelkezik, ugyanakkor ez nem ment az adatátviteli teljesítmény rovására, ami például a Native Command Queuing (NCQ) alkalmazásának is köszönhető. A készülék SATA 2,5 és ATA-8-as változatokban egyaránt kapható lesz.

Jelenleg egyébként a Fujitsu és a Toshiba osztozik a legnagyobb kapacitást biztosító notebook winchester tulajdonosának címén: mindkét vállalat 200 GB-os merevlemezeket kínál az érdeklődőknek. Ezek ára minden bizonnyal esni fog az új merevlemezek megjelenésével.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle