Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows a 100 dolláros laptopon

Laptop

Windows a 100 dolláros laptopon

“Csak Bill kedvéért”

A Nicholas Negroponte nevével fémjelzett One Laptop Per Child (OLPC) projekt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megszüntesse, vagy legalábbis csökkentse a Föld fejlett és elmaradott térségei között kialakult digitális szakadékot. Ennek érdekében olyan hordozható számítógépeket fejlesztettek ki, melyek egyszerű felépítése olcsóvá teszik az eszközöket; ezeket a gazdaságilag fejletlenebb országokba tervezik szállítani.

Nem csak hardverfronton igyekeztek spórolni a fejlesztők, mikor megalkották a kis készülékeket. Habár a világon leginkább a Microsoft Windows-ai terjedtek el a személyi számítógépek piacát tekintve, ám az operációs rendszer megvásárlásával járó költséget már nem lehetett volna beépíteni úgy a laptopokba, hogy azok ára még mindig alacsonyan maradjon. Ezért az OLPC program létrehozói úgy döntöttek, hogy nyíltforrású OS-t alkalmaznak, azaz a kis eszköz linuxot futtat. Mindazonáltal felkészítették Windows-ra is.

Annak ellenére ugyanis, hogy Bill Gates korábban „leszólta” a 100 dolláros laptop ötletét, a Microsoft továbbra is érdeklődést mutat a készülék iránt – legalábbis a VNUnet jelentése szerint. Redmond ugyanis el tudta érni, hogy adott esetben a Windows CE beágyazott operációs rendszere biztosíthassa az eszköz működtetését. Negroponte és Gates régóta kapcsolatban állnak, gyakran beszélgetnek különböző IT-s témákban, így a 100 dolláros laptopról is többször szót váltottak. Az MIT tudósa ezért nemrég bejelentette: „A gép SD slotját csak Bill kedvéért terveztük bele. Nincs rá szükségünk, de az OLPC masinák jelenleg a Microsoftnál vannak, így Windows-t telepíthetnek rájuk.”



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés