Connect with us

technokrata

Mentsük meg a Földet egy PC-s programmal

Laptop

Mentsük meg a Földet egy PC-s programmal

Pár kattintás, és több ezer tonnányi szén és olaj elfüstölése válik szükségtelenné.

A globális felmelegedés létéről lehet ugyan vitatkozni, de annak hatásait még itt Magyarországon is érzékeljük – az elmúlt több száz évben sosem volt olyan meleg ősz, mint most, 2006-ban. Ennek elsősorban a megnőtt energiaigény az oka: a közlekedés, az elektromos áram és a fűtés mind-mind olajat és szenet igényel, melyek elégetése után az üvegházhatást okozó gázok (például a széndioxid) a légkörbe jutnak, így hozzájárulnak bolygónk felszínének felmelegedéséhez.

És miként jön a képbe a PC? Nos, ha számítógépünket nem hagyjuk feleslegesen bekapcsolva, akkor értelemszerűen az általa elfogyasztott áramra sincs szükség. Egyrészt ezzel meg lehet takarítani a villanyszámla egy részét (egy 100 PC-t üzemeltető vállalat esetében ez évente akár 2000 dollárra is rúghat), másrészt (globális méretekben nézve) a sok kicsi sokra megy elv alapján az energiaigény növekedését is féken lehet tartani (legalábbis az IT-iparét). Pontosan ezen célokból született meg az az alkalmazás, mely a Windows-okba beépített energiagazdálkodási funkciókhoz képest sokkal részletesebb beállítási, monitorozási lehetőséget nyújt.

Uniblue Research Labs névre hallgat az a vállalat, mely nemrég mindenki számára ingyen letölthetővé tette Local Cooling alkalmazását – a Windows XP alatt futó szoftver révén egyrészt nyomon követhetjük számítógépünk (monitor, merevlemez, processzor, grafikus kártya stb.) fogyasztását, másrészt testre szabhatjuk, hogy mikor, milyen feltételek mellett és mely alkatrészeket kívánjuk „lepihentetni”; azaz energiafogyasztásukat drasztikusan visszafogni.

A Microsoft hivatalos partnerének számító cég által készített szoftver érdekessége, hogy a megtakarított energia mennyiségéről jelzést továbbít a vállalat számára. Idestova több mint 9000 felhasználó lépett be a közösségbe, és 5600 KWh-nál is több energiát sikerült már megspórolni. Ezzel a cikk írásának időpontjáig 298 fát mentettek meg a kivágástól az internetezők, pusztán a program feltelepítésével és beállításával. A legjobb megtakarító egymaga több mint 14 KWh-t mentett már meg a felesleges felhasználástól.

Érdemes megnézni a fejlesztő weboldalát, ahol egyrészt statisztikát kaphatunk a többi, környezettudatos internetező teljesítményéről, másrészt hasznos tanácsokat olvashatunk az energiapazarlás elkerülésének más, nem (feltétlenül) számítástechnikát érintő módjairól is. A mintegy 2,5 MB-os alkalmazás letölthető gyors Download szerverünkről is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle