Connect with us

technokrata

Mégsem olyan szigorúak a Vista licencfeltételei?

Laptop

Mégsem olyan szigorúak a Vista licencfeltételei?

A Microsoft maga finomított kicsit az eddig megjelent információkon, hogy tisztább legyen a kép.

Fórumunkban (lásd lent) is nagy vitát kavart az a tájékoztató, mely a Windows Vista licencfeltételeiről szólt. Amint arról több mint egy hete mi is írtunk: „Redmond úgy döntött, hogy következő generációs operációs rendszerének végfelhasználói mindössze egyszer vihetik át a Vistát egy új számítógépre. Ez azt jelenti, hogyha valaki másodszor is lecseréli számítógépét, akkor új OS-t kell vásárolnia, ha legális szoftvert akar PC-jén tudni. Ezt megelőzően a Windows úgynevezett retail másolatának megvásárlásával a felhasználó korlátlan számítógépre tehette fel az operációs rendszert addig, amíg a korábbi telepítéseket teljes mértékben eltávolította (értelemszerűen mindig csak egy Windows-példány lehetett feltelepítve).”

Nem volt eddig teljesen tiszta, hogy mit jelent az új számítógép, sokan amiatt aggódtak, hogy egy processzorcsere is már annak számíthat. Nos, a Microsoft egyik szóvivője úgy nyilatkozott a minap, olvasható a bit-tech.net híroldalon, hogy a licencpolitika nem annyira szigorú, mint amennyire azt az internetezők vélik. Nem igényli a Vista újraaktiválását, hacsak a merevlemez és egy másik hardverelem cserélésre nem kerül. Tehát például a processzor, a memória és a grafikus kártya minden további nélkül kiváltható egy újabb típussal – anélkül, hogy azzal bekövetkezne az áttelepítés.

Amennyiben a winchester és egy másik elem eltávolításra kerül (például a számítógép olyan alapvető komponense, mint az alaplap), amely változás újratelepítést igényel, a Microsoft aktiválást követel meg a legális felhasználás érdekében. Ez, a korábbi hírekkel szemben, összesen tíz alkalmat jelent, azaz összesen tízszer lehet elvégezni a procedúrát anélkül, hogy új Windows-ba kellene beruházni. Ez pedig már sokkal barátságosabb „ajánlat”, hiszen ha a Windows XP életútját nézzük (ami a napokban volt 5 éves), és feltételezzük, hogy valaki évente kétszer végez generálfejlesztést a PC-jén, még úgy is ki tudja húzni a következő Microsoft-fejlesztette operációs rendszerig (ha arra újabb öt évet is kell várni).

Természetesen, amennyiben a megvásárolt licenc egy felhasználóra szól, akkor a tíz újraaktiválás csak akkor végezhető el legális módon, ha az OS sosincs egynél több példányban installálva.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp