Connect with us

Windows Vista áttekintés, változó licencfeltételek

Laptop

Windows Vista áttekintés, változó licencfeltételek

Aki lemaradt vagy nem tud mindenről: mi történt az elmúlt két hónapban a Windows Vistával? Plusz: újabb szigorítás a felhasználás szabadságában.

Az elmúlt hetekben többször is írtunk a Microsoft következő generációs operációs rendszeréről, a Windows Vistáról. Ma számoltunk be arról, hogy A Vista környezetbarát lesz, és arról is, hogy kernelvédelme a szakértők szerint könnyen feltörhető. Írtunk az utolsó nyilvános tesztváltozatról, illetve arról is, hogy a Microsoft a Vista kapcsán összeütközésbe került több antivírus céggel (itt, itt és itt). A múlt hónapban került a Terminal hasábjaira a különböző változatokat egyetlen DVD-re integráló kiadásról szóló tájékoztatónk, de informáltuk olvasóinkat arról is, hogy a Vista lelassíthatja az Internetet. Arról is hírt adtunk, hogy a Microsoft sokkal szigorúbban fog eljárni a Vista esetén a kalózkodókkal.

Változó licencfeltételek
Habár a mobil felhasználók számára az új funkciók miatt kényelmesebbé válhat a Vista, a Microsoft licencpolitikájának változása mégis a mobilitás rovására mehet. Redmond ugyanis úgy döntött, hogy következő generációs operációs rendszerének végfelhasználói mindössze egyszer vihetik át a Vistát egy új számítógépre. Ez azt jelenti, hogyha valaki másodszor is lecseréli számítógépét, akkor új OS-t kell vásárolnia, ha legális szoftvert akar PC-jén tudni. Ezt megelőzően a Windows úgynevezett retail másolatának megvásárlásával a felhasználó korlátlan számítógépre tehette fel az operációs rendszert addig, amíg a korábbi telepítéseket teljes mértékben eltávolította (értelemszerűen mindig csak egy Windows-példány lehetett feltelepítve).

Talán sokak számára ismert, hogy az olyan alkalmazásokkal, mint a Vmware, több operációs rendszer is futtatható egy számítógépen úgy, hogy minden egyes OS fizikailag egy, de logikailag külön vason fut. Ezek az operációs rendszerek például akár hálózatba is szervezhetők – attól függetlenül, hogy mindegyik ugyanazon a számítógépen található. Nos, a licencpolitika kiterjed a virtualizációra is. A Windows újrafelhasználásának egyszeri lehetőségét a felhasználó azonnal ki is meríti, ha egy fizikai gépről egy virtuális számítógépre másolja az operációs rendszert (vagy fordítva).

Érdemes még kitérni arra, hogy a Microsoft csak a Business és az Ultimate Vista verziókat engedi vendég (guest) operációs rendszerként felhasználni virtualizációs környezetben. A többi OS csak elsődlegesként vagy hostként futhat, közölte Redmond.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom