Connect with us

A szélesképernyős notebookok kora

Laptop

A szélesképernyős notebookok kora

Vége a 4:3-as képaránynak a mobil számítástechnikában?

Egyes tanulmányok szerint az emberi szem számára kevésbé megterhelő a vízszintes irányú mozgás, mint a függőleges. A filmek elfogadják ezt a megállapítást – a legtöbb mai alkotás már 16:9-es képarányban jelenik meg az alkotást nézők előtt. Sőt, a trend egyre erősebb a notebookok terén is – 2008-ra már az összes eladott notebook 90%-ában lesz ilyen kijelző.

A Digitimes értesülései szerint két év múlva már a legtöbb hordozható számítógép szélesképernyős kialakítású lesz. A trend már régóta tart: az idei év második negyedévében például az összes értékesített noteszgép 69%-át szerelték fel ilyen LCD-vel, az év végére pedig ez az arány 76%-ra kúszik majd fel, olvasható a Displaysearch kutatócég jelentésében.

Besegít a váltásba a Windows Vista is: a tajvani notebookgyártók közlése szerint az olyan nagyok, mint a Hewlett-Packard, az Acer és a Dell, a Microsoft újgenerációs operációs rendszerének megjelenésével száműzi 14 és 15 colos kínálata közül a 4:3-as képarányú folyadékkristályos kijelzővel szerelt modelleket. A gyártók egyben azt is megjegyezték, hogy a 13 és 17 colos kategóriában is egyre erőteljesebben jelentkezik a trend.

Jelenleg (2006-ban) a 15,4 colos widescreen szegmens a notebookpanelek piacának mintegy 39%-át szerzi meg, míg az eggyel kisebb kategória (14,1 col) 17%-ot tudhat magáénak. A 15,4-es részesedése egészen 2010-ig folyamatosan nőni fog, állítja a Displaysearch, mely szerint a dekád végére az összes, akkor eladott notebook 47%-át ilyen panelekkel szerelik majd fel.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom