Connect with us

Újabb hibás akkumulátorok

Laptop

Újabb hibás akkumulátorok

Már maga a gyártó is kénytelen visszahívni gyártási hibás eszközeit.

Nem egyszer, nem kétszer számoltunk be a Sony rossz akkumulátorairól – ezek olyan, túlmelegedésre hajlamos egységek, melyek azért mehetnek tönkre, mert a gyártás során piciny fémrészecskék kerültek az akkumulátorokba. Ezek aztán működés közben rövidzárat okozhatnak, ez pedig túlhevüléshez, végső esetben öngyulladáshoz vagy robbanáshoz vezethet. Mindez eddig nem látott méretben rázta meg a notebook-ipart – kiderült, hogy a Sony olyan hibás szériát adott ki ezen eszközökből, melyek több milliós nagyságrendben kerültek terítésre.

Először a Dell közölte, hogy 4,1 milliónyi hibás notebook tápot hív vissza (időközben ezt még 100 ezerrel fejelte meg), majd az Apple jelentett be hasonló, 1,8 millió energiaforrásra vonatkozó visszahívási akciót. Nem kerülte el az eset a Toshibát sem (830 ezer akkumulátorral), így a távol-keleti vállalat csatlakozott az Apple, a Dell és a Lenovo alkotta illusztris csoportba – ez utóbbinak az IBM-mel közösen több mint fél millió energiaforrással kell foglalkoznia. A Lenovo ráadásul igen látványosan csatlakozott a fenti táborba: a Los Angeles-i nemzetközi reptéren valakinek fény, hang és füsteffektekkel búcsúzott a notebookja az utasoktól (további részletek).

A Sony részvényeit minden egyes újabb bejelentés megviselte. Azt korábban sem lehetett pontosan tudni, hogy mennyibe fog mindez kerülni a Sony-nak, hiszen egyre újabb és újabb gyártók csatlakoztak az akkumulátorcsere programhoz. Nem tisztázott az sem, hogy ez az akció mennyi ideig fog tartani, ezért csak nagyjából lehet megbecsülni, hogy mekkora cehhet kell állnia a távol-keleti vállalatnak. Az első adatok szerint 170-255 millió dolláros lesz a számla, amit a Sony-nak ki kell fizetnie a hibás energiaforrások miatt (és ez csak a Dellt és az Apple-t kárpótolja!). Mindez akár a vállalat várt nettó profitjának (körülbelül 1 milliárd dollár) a negyedét, vagy még többet is elvihet, írtuk korábban.

Időközben azonban a Fujitsu is kártérítési igénnyel fordult a Sony felé. A vállalat nem csak az akkumulátorcsere-program költségeit akarja ez utóbbira terhelni, de kompenzációt akar kapni az egyéb, céget ért károk okán is. Hasonló panaszt nyújtott be a Toshiba is, azt követelve a Sony-tól, hogy térítse meg a termékimázsát érintő károkat és az elmaradt eladásokat is ellentételezze.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő