Connect with us

technokrata

Robbanó akkumulátorok – újabb felvonás

Laptop

Robbanó akkumulátorok – újabb felvonás

A HP és a Sony közös közleményt adott ki; a Hitachi is visszahív.

Többször szót ejtettünk már a Sony rossz akkumulátorairól (legutóbbi cikkünk) – olyan, túlmelegedésre hajlamos egységekről, melyek azért mehetnek tönkre, mert a gyártás során piciny fémrészecskék kerültek az akkumulátorokba. Ezek aztán működés közben rövidzárat okozhatnak, ez pedig túlhevüléshez, végső esetben öngyulladáshoz vagy robbanáshoz vezethet.

Először a Dell közölte, hogy 4,1 milliónyi hibás notebook tápot hív vissza (időközben ezt még 100 ezerrel fejelte meg), majd az Apple jelentett be hasonlóan grandiózus, 1,8 millió energiaforrásra vonatkozó visszahívási akciót. Kiderült ugyanis, hogy a Sony olyan hibás szériát adott ki ezen eszközökből, melyek több milliós nagyságrendben kerültek terítésre. Nem kerülte el az eset a Toshibát sem (830 ezer akkumulátorral), így a távol-keleti vállalat csatlakozott az Apple, a Dell és a Lenovo alkotta illusztris csoportba – ez utóbbinak az IBM-mel közösen több mint fél millió energiaforrással kell foglalkoznia. A Lenovo ráadásul igen látványosan csatlakozott a fenti táborba: a Los Angeles-i nemzetközi reptéren valakinek fény, hang és füsteffektekkel búcsúzott a notebookja az utasoktól (további részletek).

A Sony részvényeit minden egyes újabb bejelentés megviselte. Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy mennyibe fog mindez kerülni a Sony-nak, hiszen egyre újabb és újabb gyártók csatlakoznak az akkumulátorcsere programhoz. Nem tisztázott az sem, hogy ez az akció mennyi ideig fog tartani, ezért csak nagyjából lehet megbecsülni, hogy mekkora cehhet kell állnia a távol-keleti vállalatnak. Körülbelül 170-255 millió dolláros lesz a számla, amit a Sony-nak ki kell fizetnie a hibás energiaforrások miatt (és ez csak a Dellt és az Apple-t kárpótolja!). Mindez akár a vállalat várt nettó profitjának (körülbelül 1 milliárd dollár) a negyedét, vagy még többet is elvihet.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Black Friday

Dotkom

Indul a Black Friday hete az Euronics-ban

2019. november 12. kedd

Dotkom

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

2019. november 8. péntek
JunctionX Budapest
red november

Dotkom

Black Friday helyett Red November a Vodafone-nál

2019. november 1. péntek
OTP Simple

Dotkom

Egyre többen vásárolunk mentett kártyaadatokkal

2019. október 31. csütörtök