Connect with us

Csak nem ül el az akkubotrány

Laptop

Csak nem ül el az akkubotrány

Újabb több százezer notebook akkumulátort kell visszahívni.

Többször szót ejtettünk már a Sony rossz akkumulátorairól. Először a Dell jelentette be, hogy 4,1 milliónyi hibás tápot hív vissza (időközben ezt még 100 ezerrel fejelte meg), majd az Apple jelentett be hasonlóan grandiózus, 1,8 millió energiaforrásra vonatkozó visszahívási akciót. Kiderült ugyanis, hogy a Sony olyan hibás szériát adott ki ezen eszközökből, melyek több milliós nagyságrendben kerültek terítésre.

Nem kerülte el az eset a Toshibát sem. A távol-keleti vállalat így csatlakozott az Apple, a Dell és a Lenovo alkotta illusztris csoportba – ez utóbbinak az IBM-mel közösen több mint fél millió energiaforrással kell foglalkoznia. A Lenovo ráadásul igen látványosan csatlakozott a fenti táborba: a Los Angeles-i nemzetközi reptéren valakinek fény, hang és füsteffektekkel búcsúzott a notebookja az utasoktól. Amint erről beszámoltunk, az eset szerencsére még a beszállás során következett be, azaz a repülőgép még nem hagyta el a kifutópályát (a pánik azonban még így kitört az utasok között).

Visszatérve a Toshibára: bejelentésük szerint mintegy 830 ezer akkumulátort kell visszarendelniük azon vásárlóktól, akik tőlük vették noteszgépeiket. Ezek mind a Sony által készített, túlmelegedésre hajlamos egységek, melyek azért mehetnek tönkre, mert a gyártás során piciny fémrészecskék kerültek az akkumulátorokba. Ezek aztán működés közben rövidzárat okozhatnak, ez pedig túlhevüléshez, végső esetben öngyulladáshoz vagy robbanáshoz vezethet.

A Sony részvényeit minden egyes újabb bejelentés megviseli: a Toshiba közlése után közel egy százalékot vesztettek értékükből. Összesen 8,6 százalékos esést produkáltak a Sony értékpapírjai az első, Dell által tett augusztusi bejelentés óta. Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy mennyibe fog mindez kerülni a Sony-nak, hiszen egyre újabb és újabb gyártók csatlakoznak az akkumulátorcsere programhoz. Nem tisztázott az sem, hogy ez az akció mennyi ideig fog tartani, ezért csak nagyjából lehet megbecsülni, hogy mekkora cehhet kell állnia a távol-keleti vállalatnak. Körülbelül 170-255 millió dolláros lesz a számla, amit a Sony-nak ki kell fizetnie a hibás energiaforrások miatt (és ez csak a Dellt és az Apple-t kárpótolja!). Mindez akár a vállalat várt nettó profitjának (körülbelül 1 milliárd dollár) a negyedét is elviheti.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő