Connect with us

Memóriával gyorsított operációs rendszer betöltés

Laptop

Memóriával gyorsított operációs rendszer betöltés

Robson – a kulcsszó, amely végre beindíthatja a memórialapú adattárolók tömeges elterjedését a számítógépekben is.

A memóriakártyák kapacitásának növekedésével egyre természetesebb, hogy a hordozható zenelejátszókban már nem a mozgó alkatrészeket is tartalmazó winchester az ideális választás. A személyi számítógépeknél azonban mindezidáig nem következett be áttörés e téren – még mindig winchesterről töltjük be adatainkat, és a merevlemezek puffermérete is csak óvatosan növekedett az elmúlt években. Az Intel azonban drasztikus váltást tervez a 2007-es évben.

Nyilván, a ma kapható 2-300 GB-os winchesterek kiváltása memóriaalapú adattároló egységekkel jelenleg még nem oldható meg gazdaságosan. A chipgyártó gigász Robson névre keresztelt technológiájával nem is ezt kívánja elérni, hanem első lépcsőben egy újabb tárolót iktatna be a merevlemez és az operatív tár közé. A flash memóriás megoldás előnye, hogy a processzornak nem kell a winchesterhez fordulnia (ami egy igen lassú művelet), amikor az operációs rendszert töltjük be – ez ugyanis a flash memóriáról történne.

A kevesebb energiaigény mellett (hiszen a winchesterben levő tányérokat kevesebbszer kell forgatni, a bennük levő fejeket ritkábban mozgatni) azzal a hatalmas előnnyel is járhat a Robson elterjedése, hogy egy hibernálás után szinte azonnal folytatható a munka, köszönhetően a gyors betöltődésnek, mondta Dadi Perlmutter, az Intel Mobility Groupjának egyik vezetője. Ezzel egyetemben a kevesebb winchesterhasználat miatt az eszköz élettartama is megnőhet. Az egyelőre még nem tisztázott, hogy a Robson technológiát adoptáló alaplapok integráltan tartalmazni fogják-e a flash memóriát, vagy egy kiegészítő kártya formájában kerülhet a számítógépbe a memória kiegészítés.

Ugyanakkor létezik egy olyan elképzelés is, amely magán a winchesteren belülre helyezné el ezt a tárat – a Samsung, a Seagate és a Microsoft jelenleg ez irányban tesznek erőfeszítéseket. A hibrid meghajtó memóriarésze a legszükségesebb alkalmazásokat, begépelt URL-eket, adatokat stb. eltárolja a flash memóriába, és csak akkor pörgeti fel a winchestert, ha megtelt a kapacitása, és ki kell írni az adatokat a lemezre. Tulajdonképpen a meghajtók már ma is így működnek, csak sokkal kisebb pufferkapacitással rendelkeznek, mintsem hogy ezt hatékonyan ki lehetne használni. A hibridek (szintén) jelentős energiaigény-csökkenést hoznának, aminek elsősorban a notebookokba szánt merevelemezek tekintetében lenne jótékony hatása – változatlan akkumulátorméret mellett hosszabb üzemidőt biztosíthatnának a felhasználónak.

Egyesek szerint a két technológia nem egymás ellenfelei, a PC-gyártók akár mindkettőt implementálhatnák. Ez azonban árfelhajtó tényező, amit nem biztos, hogy a felhasználók többsége meg akar fizetni. Perlmutter szerint a hibrid meghajtók késni is fognak, ám ezt a Seagate elutasította, és közölte, hogy az első ilyen winchesterek már a jövő év első felében piacra kerülnek. A Samsung szintén 2007-re datálta hibrid meghajtóinak debütálását.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő