Connect with us

technokrata

Négy agy egy koponyában!

Laptop

Négy agy egy koponyában!

Az Intel vezetője bemutatta a 45 nanométeres technológiával készült, Teraflop lapka prototípusú új Quad Core mikroprocesszorokat.

Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója az IDF konferencián egybegyűlt több ezres fejlesztő és mérnök hallgatóságnak felvázolta a cég jövőbeni terveit, valamint elmondta, hogy a szilícium technológia áttörést hoz az energia-hatékony számítástechnika teljesítményében. Otellini azt is elárulta, hogy az Intel novemberben elkezdi a világ első négymagos, személyi számítógépekhez és nagyteljesítményű szerverekre tervezett processzorainak gyártását, valamint új részletekkel szolgált az Intel 65 és 45 nanométeres gyártási technológiájáról.

Az első négymagos processzorokkal kapcsolatban, melyeket elsősorban játékosoknak és tartalomfejlesztőknek szánnak, elmondta, hogy azok az Intel Core2 Extreme négymagos processzor nevet kapják, és gyártásuk novemberben kezdődik. Az Intel Intel Core2 Extreme processzorokhoz képest ezek teljesítménye jelentősen, 67 százalékkal növekszik. Az Intel Core2 Quad névvel ellátott processzor, a cég legfejlettebb négymagos processzora 2007-ben kerül a boltokba. A duplaprocesszoros szerverekhez gyártott Quad Core Intel Xeon processzor 5300 sorozatot még ebben az évben piacra dobják, az új alacsony fogyasztású, 50 W-os, blade szerverek számára készült Quad Core Intel Xeon L5310 processzorokat pedig 2007 első negyedévében.

Otellini úgy becsülte, a gyártási technológiák Moore törvénye által előírt ˝fejlődési sebessége˝ és az Intel azon terve, miszerint minden második évben új architektúrákkal lépne piacra, jelentős fejlődést hoz 2010-ra a Core lapkák 1 W-ra jutó teljesítményében. Az általa bemutatott grafikonon 2008-ra jelölve szerepelt a 45 nanométeres technológiával készülő, Nehalem kódnéven futó architektúra, amelyet 2010-es dátummal követett a 32 nanométeres Gesher kódnevü fejlesztés. Az új architektúrákat különálló és párhuzamosan dolgozó fejlesztőcsoportok dolgozzák ki, a független fejlesztések csak a jövőben, egy konkrét technológiai célpontnál futnak majd össze.

Hogy Moore törvényét szemléltesse, Otellini bemutatott egy még kutatási fázisban lévő prototípust, amely egyetlen lapkán mintegy 80 darab lebegőpontos műveletekre specializált magot tartalmazott. A kísérleti chip egy csupán 300 négyzetmilliméteres szilícium lapba van foglalva, de teljesítménye eléri az 1 Teraflop-ot, azaz másodpercenként 1.000 milliárd lebegőpontos műveletet végez el. Ehhez viszonyította az Intel 11 évvel korábbi történelmi áttörését, amikor is elkészült az első 1 Teraflop teljesítményt meghaladó szuperszámítógép, melyet mintegy 10.000 Pentium Pro processzor hajtott meg, melyek egy 225 négyzetméteres teremben, 85 szekrényben foglaltak helyet.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom