Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mona Lisa terhes volt

Laptop

Mona Lisa terhes volt

Egy új szoftveres eljárás szerint a közismert 16. századi modell gyereket várt, mikor festővászon elé ült.

Talán a világ legismertebb, festményen megörökített női alakja Mona Lisa, akit Leonardo da Vinci a reneszánsz beköszöntével tett halhatatlanná. A hölgy sejtelmes arckifejezése sokakat megfog – mindmáig vitatkoznak arról, hogy vajon tényleg mosolyog-e Mona Lisa vagy sem. Ezt egyébként korábban már részletes elemzésnek vetették alá a modern számítástechnika segítségével; a legújabb kutatás azonban merőben mást fedezett fel az olasz modellen.

Kanadai tudósok egy csapata egy speciális infravörös és 3D-s technológia (valamint a hozzá tartozó szoftverek) révén vizsgálta meg a Louvre-ban kiállított festményt. A párizsi múzeumban végzett kutatások egy mindezidáig láthatatlan réteget fedtek fel. Bruno Mottin, a francia kutatási és restaurációs központ képviselője szerint a festmény igen közelről való vizsgálata során világossá vált, hogy Mona Lisa ruhája egy vékony, átlátszó fátylat borít. Ez tipikusan azon olasz nők viselete volt a 16 században, akik teherbe estek, vagy pedig nemrég estek át egy szülésen. Mottin szerint ezt mindezidáig azért nem fedezték fel, mert úgy gondolták: a festmény túlságosan sötét és ezért nehéz megvizsgálni.

Habár művészettörténelmi érdekesség a nemrég tett felfedezés, egyben segít a festmény készítésének pontosabb kormeghatározásában is. Mottin szerint a festmény Mona Lisa második fia születésének megünneplésére készült, így a műalkotás létrejötte az 1503-as év környékére datálható.

A vizsgálat megcáfolt egy közhiedelmet is. Mottin a történtekkel kapcsolatban megtartott tájékoztató kapcsán elmondta: a közvélekedés szerint Mona Lisa szabadon engedte haját a festmény készülte alatt. Ez azonban nem igaz, a tény az, hogy főkötőbe fogta fejének ékét, melyből csak néhány hajfürt szabadult ki. Ez egyébként egybevág a korabeli öltözködési stílussal is: a korai reneszánsz Olaszországban csak a fiatal lányok és a szegény nők engedték szabadjára hajukat; a módosabbak igyekeztek „megzabolázni” hajkoronájukat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés