Connect with us

Hirdetés

technokrata

Steeley – új processzor az Intel kínálatában

Laptop

Steeley – új processzor az Intel kínálatában

Ultra-kicsi energiaigény, alacsony költségek – a CPU komolyan eltér a maiaktól.

Az úgynevezett ultramobil PC-k eddig nem igazán tudták kiharcolni maguknak azt a pozíciót, amibe megalkotóik szánták. Az UMPC megoldások elterjedésének egyik legnagyobb kerékkötője a magas ár: ma szinte mindegyik példán 1000 dolláros ár fölött kerül forgalomba. Anand Chandrasekher, az Intel mobilitásért felelős csoportjának alelnöke szerint 2008 elejére ez az összes 500 és 700 dollár közé fog süllyedni. Ennek pedig egyik fontos eleme a Steeley processzor lesz.

Napjainkban az UMPC-k alacsony energiaigényű notebook CPU-kat alkalmaznak, amik relatíve drága és még mindig energiapazarló elemei a készülékeknek. A 2007 második felében megjelenő Steeley azonban más lesz: olcsóbb és még energiahatékonyabb megoldást jelent majd. És habár mind a Windows-t, mind a Linuxot képes lesz futtatni, Chandrasekher közlése szerint alapvetően különbözni fog a jelenlegi processzoroktól – ide értve a mai Intel CPU-kat is.

Arra ugyan nem tért ki részletesen a chipgyártó gigász szakembere, hogy ez a másság mit jelent pontosan, de néhány információ azért kiderült. Az biztos, hogy az alacsony energiaigényt több technika révén érik el. A memóriavezérlő és a grafikus chipek például integrálva lesznek arra a szilíciumszeletkére, amely a processzort is tartalmazni fogja. Ez egyébként már a második ilyen próbálkozása lesz az Intelnek, hiszen az 1990-es évek végén a Timna chip révén már próbálkozott hasonlóval. Akkor azonban nem lett túl népszerű a megoldás, elsősorban amiatt, hogy a memóriavezérlőt csak Rambus memóriával lehetett használni – ez utóbbi pedig szintén nem vált a vásárlók kedvencévé.

A chip egy jelenleg McCaslin névre keresztelt platformon fog életre kelni, közölte Chandrasekher. Ezt a referenciadesignt az Intel licencelni tervezi a PC-gyártók számára. A képernyőméret 4 és 7 inch közé fog esni, ennél nagyobb nem nagyon lehet, mert akkor az már inkább egy notebook (tábla PC) lenne. A kis készülékeket fel fogják készíteni a Wi-Fi és Wimax hálózatokhoz való csatlakozásra is.

A chip köré épülő rendszert a Quanta és az Inventec fogja gyártani; erről már meg is állapodtak az érintettekkel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés