Connect with us

technokrata

Intel: 80 mag, 5 éven belül

Laptop

Intel: 80 mag, 5 éven belül

Bemagoljuk a leckét?

Habár manapság már minden processzorhír a kétmagos kialakítású chipekről szól, az otthonokban még épphogy csak megkezdődött az egymagos CPU-k leváltásának folyamata. Ennek fő oka, hogy a szoftverek többsége (különösen Windows-os környezetben) egyszerűen nem használja ki a két processzormagban rejlő lehetőségeket, így az egyik mag többnyire „lustán” pihen, míg a másik dolgozik. Mindezek ellenére az Intel nemrég jelentette be négymagos CPU-it, melyek már a jövő évben általánossá válhatnak az otthoni felhasználók számítógépeiben is.

Az ütem tehát gyorsnak tűnik, de igazán szédítővé csak akkor válik, ha eláruljuk, hogy mi az Intel következő öt éves terve. A chipgyártó gigász nemrég létrehozta a 80 magos processzor prototípusát (minden mag 3,16 GHz-en működik), mely egybilliónyi lebegőpontos művelet elvégzésére képes egyetlen másodperc alatt. A vállalat vezérigazgatója, Paul Otellini, kezében egy, a 80 magos CPU prototípusát tartalmazó szilíciumszelettel (waffer) jelentette be az újdonságot az Intel Developer Forumon, kedden. Otellini beszédében többek között azt is elárulta, hogy a chipek másodpercenként egy terabyte-os adatcserére is képesek lesznek – ezeket az elképesztő teljesítményt nyújtó központi vezérlőegységeket pedig alig öt év múlva már kereskedelmi gyártásban is láthatjuk.

De tekintsünk kicsit vissza a mába: az Intel kétmagos, Core 2 Duo processzorai nagy népszerűségnek örvendenek mind az asztali, mind a mobil számítógépek frontján. Novemberben pedig megjelenik a Core 2 Extreme, mely már 4 maggal rendelkezik, igaz, ezt elsősorban a teljesítményőrült felhasználóknak szánja a vállalat. A piac mainstream része a következő év első negyedében találkozhat hasonló megoldással először az Intel részéről – ekkorra jelennek meg az első Core 2 Quad CPU-k. Hasonló elképzelés szerint látnak napvilágot az új Xeonok is (a leggyorsabb kiadás novemberben, az alacsonyabb számítási teljesítményre képes 2007 első negyedévében).

Az első négymagosok még nem „eredeti” négymagos processzorok lesznek – az Intel két Core 2 Duo-t épít össze egyetlen CPU-ba. Ennek ellenére a teljesítmény igen impozánsan javulhat – a gyártó bejelentése szerint akár 70 százalékkal is az asztali példányok tekintetében, és legalább 50 százalékos maximális növekedést vár a szerverprocesszorok terén. Igaz, a több mag nagyobb fogyasztást is jelent (az egyelőre nem tisztázott pontosan, hogy mennyit). Azt viszont elárulta a vállalat, hogy a következő években 300 százalékkal kívánja javítani az egy wattnyi fogyasztásra jutó számítási teljesítmény hányadosát. Ebben szerepet fog játszani az is, hogy az Intel egy-két éven belül áttérhet a 45 nanométeres gyártási eljárásra, azaz az új processzorokban mindössze 45 nanométer lesz a vezetőcsík.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom