Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel: 80 mag, 5 éven belül

Laptop

Intel: 80 mag, 5 éven belül

Bemagoljuk a leckét?

Habár manapság már minden processzorhír a kétmagos kialakítású chipekről szól, az otthonokban még épphogy csak megkezdődött az egymagos CPU-k leváltásának folyamata. Ennek fő oka, hogy a szoftverek többsége (különösen Windows-os környezetben) egyszerűen nem használja ki a két processzormagban rejlő lehetőségeket, így az egyik mag többnyire „lustán” pihen, míg a másik dolgozik. Mindezek ellenére az Intel nemrég jelentette be négymagos CPU-it, melyek már a jövő évben általánossá válhatnak az otthoni felhasználók számítógépeiben is.

Az ütem tehát gyorsnak tűnik, de igazán szédítővé csak akkor válik, ha eláruljuk, hogy mi az Intel következő öt éves terve. A chipgyártó gigász nemrég létrehozta a 80 magos processzor prototípusát (minden mag 3,16 GHz-en működik), mely egybilliónyi lebegőpontos művelet elvégzésére képes egyetlen másodperc alatt. A vállalat vezérigazgatója, Paul Otellini, kezében egy, a 80 magos CPU prototípusát tartalmazó szilíciumszelettel (waffer) jelentette be az újdonságot az Intel Developer Forumon, kedden. Otellini beszédében többek között azt is elárulta, hogy a chipek másodpercenként egy terabyte-os adatcserére is képesek lesznek – ezeket az elképesztő teljesítményt nyújtó központi vezérlőegységeket pedig alig öt év múlva már kereskedelmi gyártásban is láthatjuk.

De tekintsünk kicsit vissza a mába: az Intel kétmagos, Core 2 Duo processzorai nagy népszerűségnek örvendenek mind az asztali, mind a mobil számítógépek frontján. Novemberben pedig megjelenik a Core 2 Extreme, mely már 4 maggal rendelkezik, igaz, ezt elsősorban a teljesítményőrült felhasználóknak szánja a vállalat. A piac mainstream része a következő év első negyedében találkozhat hasonló megoldással először az Intel részéről – ekkorra jelennek meg az első Core 2 Quad CPU-k. Hasonló elképzelés szerint látnak napvilágot az új Xeonok is (a leggyorsabb kiadás novemberben, az alacsonyabb számítási teljesítményre képes 2007 első negyedévében).

Az első négymagosok még nem „eredeti” négymagos processzorok lesznek – az Intel két Core 2 Duo-t épít össze egyetlen CPU-ba. Ennek ellenére a teljesítmény igen impozánsan javulhat – a gyártó bejelentése szerint akár 70 százalékkal is az asztali példányok tekintetében, és legalább 50 százalékos maximális növekedést vár a szerverprocesszorok terén. Igaz, a több mag nagyobb fogyasztást is jelent (az egyelőre nem tisztázott pontosan, hogy mennyit). Azt viszont elárulta a vállalat, hogy a következő években 300 százalékkal kívánja javítani az egy wattnyi fogyasztásra jutó számítási teljesítmény hányadosát. Ebben szerepet fog játszani az is, hogy az Intel egy-két éven belül áttérhet a 45 nanométeres gyártási eljárásra, azaz az új processzorokban mindössze 45 nanométer lesz a vezetőcsík.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés