Connect with us

ATI: feszített szilícium a Radeonokban

Laptop

ATI: feszített szilícium a Radeonokban

Nagyobb teljesítmény, változatlan fogyasztás mellett.

A kanadai gyártó bejelentette azon, hordozható számítógépbe szánt GPU-it, melyek a processzoriparban is relatíve újnak számító technológiára alapulnak. Az Intel és az AMD ugyan már egy ideje alkalmazza a feszített szilíciumot, de a grafikus processzorok tekintetében az ATI lett az első, amely ehhez a megoldáshoz nyúlt. Erre egyébként már csak azért is szüksége van, mert az ősriváis Nvidia a hónap elején jelentette be, hogy átáll a 80 nanométeres gyártási eljárásra, ami szintén nagyobb teljesítmény elérését teszi lehetővé – kisebb fogyasztás és alacsonyabb előállítási költségek mellett.

Az ATI Mobility Radeon X1700-asában jelentkezik először a technológia. A kifejezetten játékosoknak készített grafikus vezérlő ugyan nem mutat fel radikálisan nagyobb teljesítményt az X1600-hoz képest, ám az extra teljesítményt gyakorlatilag jelentéktelen fogyasztásnövekedés mellett éri el. Ez különösen dicséretes teljesítmény annak ismeretében, hogy a GPU továbbra is 90 nanométeres gyártási eljárással készül. Az X1700 amúgy 12 pixel shaderrel és 5 vertex shaderrel van ellátva, rendelkezik a vállalat Powerplay 6.0 energiagazdálkodási rendszerével, illetve magában foglalja a cég Avivo videofeldolgozó rendszerét, mely mind a Blu-ray lemezekkel, mind a HD DVD-vel kompatibilis.

Emellett továbbfejlesztésre kerülnek a vállalat X1300-as és X1400-as GPU-i is, ezek X1350 és X1450 számozással kerülnek majd a piacra – elsősorban a mainstream notebookok számára. Az ATI ígéretei szerint így jobb teljesítmény/Watt mérőszámmal rendelkeznek majd, bár pontos értékeket nem közölt a gyártó.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom