Connect with us

Különleges, Socket AM2-es alaplapok tesztje

Laptop

Különleges, Socket AM2-es alaplapok tesztje

Mai tesztünkhöz a legkülönlegesebb, prémium AM2-es alaplapokat szedtük össze. Nyolc igazán nagyszerű darabot vesézünk ki.

Képgaléria:
A K9N Platinum az Nvidia nForce 570 SLI chipsetre épül, így SLI módban az x16 PCIe slotok PCIe x8 módban működhetnek. Ha mindkettőt x16 sebességgel akarjuk meghajtani, nForce 590 SLI chipsetre van szükségünk.
Portok
Két PCIe x16 slot, két PCIe x1 slot és három normál PCI slot áll rendelkezésünkre. Itt is négy integrált, és hat alaplapi USB port áll rendelkezésünkre. Egy Firewire (IEEE1394) port van az alaplapon és egy a hátlapi panelen.
Ez esetben két port használja ki a PHY Vitesse VSC8601 vezérlőt – az Nvidia vezérlője munka nélkül marad. A hat SATA/300 port és az egy UltraATA/100 csatlakozó már alap.
Audió
A K9A is a Realtek ALC883 7.1-es csipet használja. Öt mini jack, egy SPDIF koax és egy optikai kimenet használható az 5×2 tűs előlapi audió és a CD-bemenet mellett.
Hűtés
A MOSFET-ek és a chipset is passzív hűtést kapott. Hátrány, hogy a csendes működés ára a 75°C-os hőmérséklet teszt közben – ajánlott rá aktív hűtést tenni. Az alaplapon három ventilátor-csatlakozó van, amelyekből egy szabályozható, ha négytűs a hűtőnk csatlakozója.
Extrák
Az MSI a következő szoftvereket mellékeli:
MSI Core Center
Lehetővé teszi a tuningot, a ventilátorszabályzást és az eredmények, illetve a hőmérsékletek megfigyelését is.
MSI DigiCell
Ez a program diagnosztikai lehetőségeket, illetve időzített ki/bekapcsolást kínál.
MSI Password Keeper
Ez egy egyszerű alkalmazás jelszavaink tárolására. Használhatósága korlátozott, hiszen telepíteni kell, így nem hordozható USB-kulcson. Jelszavas védelem nélkül is használható, ami nem túl okos dolog, hiszen a program maga jelszavakat tárol.
LockBox
A PC-t lehet vele lezárni, azonban a ctrl+alt+del megnyomásával könnyen lezárható a feladatkezelővel. Érdemes a Windows saját mechanizmusát használni.
MSI Live Monitor
Ez a program figyeli a BIOS és a driverek frissítéseit. Amikor kipróbáltuk, a LiveUpdate nem talált új BIOS-t, az MSI Taiwan oldal pedig nem működött.
Megjegyzések
Ebben az alaplapban is kiegészítették a BIOS-t az MSI ‘Cell Menu’ menüjével, ami extra tuningolási és PCIe feszültségállítási lehetőségeket kínál. Persze mindez már benne van az alap BIOS-okban is, így a Cell Menu csak egyszerűbbé teszi a munkát az újoncok számára.
Az MSI kínálatában a K9N Diamond is szerepel, ami az nForce 590 SLI chipsetre épül, így a PCIe x16-ot is támogatja.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom