Connect with us

Hamisított videók kiszűrése

Laptop

Hamisított videók kiszűrése

A megmásított képek felfedezésénél is nagyobb kihívás.

A digitális tartalmak korát éljük, egyáltalán nem meglepő, hogy egy-egy rosszul sikerült fényképet az ember pár kattintással jobbá, valószerűbbé igyekszik tenni. Ezzel egészen addig nincs is probléma, amíg nem valaki, valakik direkt megtévesztésére irányul. Ezeket a változtatásokat, ha érti a dolgát az illető, ugyanis nem is olyan könnyű észrevenni. Hasonló, ám még nehezebben észrevehető problémát jelent a meghamisított videók kiszűrése.

A Dartmouth egyetem egyik professzora, Hany Farid jelenleg azon dolgozik, hogy korábban már létrehozott szoftvereinek tudását, melyekkel a digitális képekkel való trükközést lehet felfedezni, kiterjessze. Farid professzor nagy fába vágta a fejszéjét – azt szeretné elérni, hogy szoftveres úton meghatározható legyen: egy adott videó vagy audió állomány vajon érintetlen-e, vagy valaki megváltoztatta az eredetit.

Farid a képelemző szoftverek után azt gondolta, hogy könnyedén megbirkózik a videofolyammal is, ám rájött, hogy ez sokkal keményebb munka. Egy percnyi videó átvizsgálása ezernél is több képkocka végignézését jelenti. Ez memóriaigényes, és a futásidőt is jócskán megnöveli, ecsetelte a legfőbb problémákat a professzor. Pedig jó alapokkal indult a Dartmouth Image Science Group – eszközeiket a hatóságok, a tudományos élet szereplői és a médiumok is használják, felderítendő a meghamisított képeket.

Igaz, videókat nehezebb avatatlan szem számára észrevétlenül megváltoztatni, így kevesebb ilyen anyag is létezik, de ettől még érdemes foglalkozni a jelenséggel, vélte a Dartmouth-i professzor. Ezért egy tanítványával (Weihon Wang) közösen nekiláttak a tervezéshez – a szoftver(ek) kiadásáig azonban akár két év is eltelhet még, állítja Farid.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom