Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hamisított videók kiszűrése

Laptop

Hamisított videók kiszűrése

A megmásított képek felfedezésénél is nagyobb kihívás.

A digitális tartalmak korát éljük, egyáltalán nem meglepő, hogy egy-egy rosszul sikerült fényképet az ember pár kattintással jobbá, valószerűbbé igyekszik tenni. Ezzel egészen addig nincs is probléma, amíg nem valaki, valakik direkt megtévesztésére irányul. Ezeket a változtatásokat, ha érti a dolgát az illető, ugyanis nem is olyan könnyű észrevenni. Hasonló, ám még nehezebben észrevehető problémát jelent a meghamisított videók kiszűrése.

A Dartmouth egyetem egyik professzora, Hany Farid jelenleg azon dolgozik, hogy korábban már létrehozott szoftvereinek tudását, melyekkel a digitális képekkel való trükközést lehet felfedezni, kiterjessze. Farid professzor nagy fába vágta a fejszéjét – azt szeretné elérni, hogy szoftveres úton meghatározható legyen: egy adott videó vagy audió állomány vajon érintetlen-e, vagy valaki megváltoztatta az eredetit.

Farid a képelemző szoftverek után azt gondolta, hogy könnyedén megbirkózik a videofolyammal is, ám rájött, hogy ez sokkal keményebb munka. Egy percnyi videó átvizsgálása ezernél is több képkocka végignézését jelenti. Ez memóriaigényes, és a futásidőt is jócskán megnöveli, ecsetelte a legfőbb problémákat a professzor. Pedig jó alapokkal indult a Dartmouth Image Science Group – eszközeiket a hatóságok, a tudományos élet szereplői és a médiumok is használják, felderítendő a meghamisított képeket.

Igaz, videókat nehezebb avatatlan szem számára észrevétlenül megváltoztatni, így kevesebb ilyen anyag is létezik, de ettől még érdemes foglalkozni a jelenséggel, vélte a Dartmouth-i professzor. Ezért egy tanítványával (Weihon Wang) közösen nekiláttak a tervezéshez – a szoftver(ek) kiadásáig azonban akár két év is eltelhet még, állítja Farid.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés