Connect with us

technokrata

Új mobil platform az AMD-től

Laptop

Új mobil platform az AMD-től

Úgy tűnik, végre komoly választ ad az AMD az Intel Centrino platformjára.

Amikor 2003 márciusában az Intel útjára indította az alacsony fogyasztású mobilprocesszort, alaplapi chipkészletet és vezetékmentes hálózati modult magába foglaló Centrino platformot, már sejthető volt, hogy az egységes felület el fogja nyerni a notebookra vágyó felhasználók tetszését. Ezt ráadásul több tízmillió dolláros reklámkampánnyal támogatta meg a chipgyártó, így a Centrino gyakorlatilag sikerre volt ítéltetve.

Az AMD időközben hiába vívott ki magának komoly piaci részesedést a szerverprocesszorok és az asztali gépekbe szánt CPU-k területén, a mobil szegmensben nem igazán tudott labdába rúgni. Márpedig évek óta uralkodik az a trend, ami ugyan a szerverekre nincs hatással, de a desktop PC-kre igen – ez utóbbiak súlya csökkeni kezdett a notebookok javára. Ideje volt tehát lépni az Advanced Micro Devices-nek is; ehhez pedig a nemrég megszellőztetett Ati-felvásárlás jó alapot nyújtott.

Yokohama – ezt a nevet érdemes lesz megjegyezni. A Digitimes értesülései szerint ugyanis ezalatt a kódnév alatt fut az AMD-Ati fejlesztésre alapuló, a tervek szerint a következő negyedévben megjelenő mobilplatform. A kialakítás során nagy (tulajdonképpen döntő) szerepet szánnak az Ati chipkészleteknek, ami gondot okozhat, ha a kanadai vállalat bekebelezése mégsem jut révbe belátható időn belül.

Ha azonban minden a tervek szerint alakul, akkor a Yokohama egy tető alá hozza az AMD Turion 62 X2 kétmagos mobilprocesszorát az Ati mobil chipkészleteivel (például az RS690M-mel, az RS690DC-vel és az RS790M-mel). Az AMD azonban, ha ragaszkodik a korábbi álláspontjához, akkor a WLAN-megoldásokat továbbra sem „házilag” tervezi kínálni (ahogy az Intel teszi ezt), hanem ezentúl is külső gyártókra bízza a chipkészletek előállítását (Airgo, Atheros, Broadcom stb.). A LAN-vezérlők pedig a Broadcom, Marvell és Realtek cégek fejlesztései lesznek.

Az egyelőre nem ismert, hogy vajon az AMD bevezet-e egy új nevet a platformnak, ahogy az Intel használja a Centrino-t.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom