Connect with us

technokrata

Hogy ne pihenjen feleslegesen a második mag…

Laptop

Hogy ne pihenjen feleslegesen a második mag…

Egyre terjednek a kétmagos processzorok, ám a második mag többnyire kihasználatlan. Ezen pedig változtatni kell, ha további teljesítménytöbbletet akarunk.

Erre a megállapításra jutott a dualcore-os CPU-k otthoni felhasználók körében való terjesztésének egyik legfontosabb képviselője: maga az Intel. Hétfőn emiatt olyan fejlesztőeszközök megjelentetéséről számoltak be, melyek a programozók munkáját hivatottak segíteni, annak érdekében, hogy ki tudják használni a két- (több)magos rendszereket.

Az idei év vége ugyanis már egyértelműen a kétmagos processzorok lázában fog telni, már ami a központi vezérlőegységeket illeti. A chipgyártó gigász jóslása szerint az eladott CPU-k 70 százaléka már egynél több maggal fog rendelkezni, ami az x86-os architektúrát illeti. Az egyelőre többnyire feleslegben „álldogáló” második magot pedig csak úgy lehet megmozgatni, ha a fejlesztői szemlélet változik.

Ezt a célt hivatott szolgálni az úgynevezett Intel Threading Building Blocks nevű termék, mely tulajdonképpen a C++ programnyelv egy kiterjesztése. Használatával a párhuzamos rutinok (szálak, thread) készítése kézenfekvőbbé válik egy alkalmazáson belül, mondta James Reinders, az Intel termékfejlesztési részlegének marketingigazgatója. Ez egyébként nem az első, úgynevezett multithreading eszköz: a már létező Intel Thread Checker 3.0 és a Thread Profiler 3.0 révén a 64 bites processzorok és a Linux operációs rendszer támogatása javult.

Reinders szerint a multimédiás alkalmazások egyszerűen többmagos, többszálas feldolgozás után kiáltanak. A foto-, de különösen a videoszerkeztés egyszerűen ideális terep a többszálas feldolgozás számára, fejtegette az Intel szakembere. Erre az első példát egyikét pont a témában jártas Adobe szolgáltatta: videoszerkesztő alkalmazása, a Premier 2.0-s változata már képes kiaknázni a kétmagos rendszerekben rejlő tartalék erőt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd