Connect with us

technokrata

Megtévesztő notebookreklámok hazánkban

Laptop

Megtévesztő notebookreklámok hazánkban

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a 2006. augusztus 21-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Notebook.hu Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított.

A versenyfelügyeleti eljárás tárgya annak vizsgálata volt, hogy Notebook.hu vállalkozás által a Sulinet program keretében értékesített hordozható számítógépekért a vásárlás időpontjában fizetendő vételár óriásplakátokon való feltüntetése a fogyasztók megtévesztésre alkalmas volt-e.

Az Oktatási Minisztérium 2003-ban indította el a Sulinet elnevezésű programot, amelynek célja egyes adófizető polgárok számára a programba bevont bizonyos árucikkek kedvezményes áron történő beszerzésének biztosítása volt. A program meghatározott elektronikai eszközök megvásárlását akként tette kedvezővé, hogy a fogyasztónak a vásárláskor ugyan ki kellett fizetnie a teljes vételárat, de amennyiben adóvisszatérítésre volt jogosult, utóbb adójából adókedvezményként levonhatta, illetve adóvisszatérítésben részesült, így a termék árából akár 60.000.- Ft-ot nem kellett viselnie. A korábbiakhoz képest 2005. IV. negyedévében a program előírásai változtak, mert az alanyi kört egyrészt tágította, másrészt az éves jövedelem nagysága okán szűkítette, továbbá a vásárolható árucikkek körét is szűkítette. Mindebből levonható, hogy a Sulinet program keretében történő vásárlás tárgyi és személyi feltételei korlátozottak voltak, s a szabályozás időközbeni változásával a vizsgált időszakban még korlátozottabbá váltak.

A Notebook.hu vállalkozás által közzétett óriásplakát felső részén feltűnő betűméretben a „neked egyre megy?” fogyasztó-megszólítást célzó szlogen olvasható. Jobb oldalon szerepel maga a meghirdetett termék, egy notebook, rajta a Sulinet embléma, amely arról informál, hogy a termék a Sulinet program keretében is megvásárolható. A termék áraként a plakát majdnem egynegyedét elfoglaló betűméretben a termék ára – 111.111,- Ft – van feltüntetve, s mellé *-ot illesztettek. A nagy számok alatt kiegészítő információkat helyeztek el kétféle kisebb méretben: a termék nettó és bruttó árát rendkívül kicsi betűméretben, valamint a Sulinet programban való részvétel feltételeit.

A Notebook.hu vállalkozás által közzétett óriásplakát reklámtájékoztatásának fő mondanivalója, hogy 111.111.- Ft-ért kapható a megjelenített notebook. A 111.111.- Ft-os árközlés azonban részletes magyarázatra szorul, mert a jelzett áron – meghatározott feltételek teljesítése esetén is – csak a fogyasztók korlátozott köre és csak a vásárlást követő évben az adóbevallással kapcsolatos eljárás lezárásával juthat a 60.000.- Ft-os árkedvezményhez. Ennél fogva mindkét közlés (nagybetűs ár + magyarázat) azonos fontosságú, s egyenrangú egymással. Mindkét közlés befolyásolja a fogyasztó döntését abban, hogy megvásárolja-e a kínált notebook-ot vagy sem.

A jogsértésért a Notebook.hu-ra 3 millió Ft versenyfelügyeleti bírságot róttak ki.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd