Connect with us

technokrata

Sony: a fotózás új dimenziója

Laptop

Sony: a fotózás új dimenziója

Mostantól a Sony fényképezőgépek felhasználói egy extra dimenzióval bővítve gazdagíthatják fényképeiket, mely lehetővé teszi számukra, hogy láthassák, pontosan hol és mikor készítették a felvételeket.

Az új GPS-CS1 GPS-egység segítségével a legújabb Cyber-shot digitális fényképezőgépekkel, Handycam kamkorderekkel vagy az alfa 100 D-SLR fényképezőgéppel készített állóképek kiegészíthetők a műhold-alapú pozícióinformációkkal. Ezek alapján pedig a Sony Picture Motion Browser szoftvere elhelyezi a fotókat az online térképen, pontosan ott, ahol készültek.(A térképeket a Google Maps jóvoltából szolgáltatja a Sony.)

A GPS-CS1 és a Picture Motion Browser szoftver kombinációja, teljesen új stílust nyit a külföldi nyaralások vagy utazások során készített fényképek megtekintésében. Ezek nyomon követése ugyanis sokszor igencsak nehéz feladat. Azáltal, hogy a készülék és a szoftver műholdas meghatározás alapján automatikusan összekapcsolja a felvételek készítésének helyszínét, dátumát és időpontját a képpel, sokkal gyorsabbá, egyszerűbbé és szórakoztatóbbá válik a fényképek rendszerezése és elérése.

A GPS-CS1 olyan hordozható helymeghatározó rendszer (GPS, Global Positioning System) a Sonytól, amely mindenütt rögzíti az idő, dátum- és pozícióadatokat, ahol a műholdas GPS-lefedettség elérhető. A tartozék GPS Image Tracker szoftver használatával ez a pozícióadat minden egyes JPEG-kép esetében összekapcsolható a megfelelő időponttal és dátummal. Ezután a helyszínadatokkal kiegészített képek megtekinthetők a Sony Picture Motion Browser szoftver segítségével, amely egy online ˝Térkép nézet˝ (Map View) funkciót tartalmaz. A térképformátumot és a fokbeosztást – vázlat vagy szatellit, globális vagy helyi – a felhasználó saját igényei szerint állíthatja be.

Kompakt kivitelének köszönhetően a felvevőegység mindössze 55 grammot nyom, mérete pedig 87x36x36 milliméter. Energiatakarékos megjelenése egyetlen, bárhol kapható alkáli elemmel akár 10 óra (Ni-MH elem esetén 14 óra) folyamatos használatot tesz lehetővé.

A készülék beüzemelése egyszerű, működése automatikus: nyomkövetés és felvétel közben nem kell használni a kezelőgombokat. Mivel a fényképezőgépet nem szükséges csatlakoztatni a GPS-CS1-hez, a helymeghatározó egység akár egy táskában is elhelyezhető elülső oldalával felfelé, vagy a tartozék karabiner segítségével ráakasztható a hátizsákra vagy övre. Az egység gravitációs központja biztosítja, hogy a belső antenna mindig közel függőleges irányba nézzen.

Normál használat esetén a GPS-CS1 minden 15. másodpercben rögzíti a pozícióadatokat, melyek pontossága a műhold állapotától függően változó lehet, de optimális viszonyok között legfeljebb 2 méter eltérés keletkezhet. Ha két bemérés között készít egy felvételt, a tartozék GPS Image Tracker szoftver az előző és a következő rögzített pont alapján számítja ki az adott kép készítésének pontos helyét. Hasonló becslés útján történik a helymeghatározás olyan esetekben, amikor nem fogható a műholdjel, például ha rövid ideig föld alatt vagy beltérben tartózkodik.

A GPS-CS1 31 MB-nyi adat tárolására alkalmas, ami körülbelül egy hónapon keresztül napi 12 órányi nyomkövetésnek és rögzítésnek felel meg. A rögzített adatok azután a tartozék USB-kábel segítségével letölthetők a GPS-CS1-ről a Sony GPS Image Tracker szoftverével rendelkező számítógépre, maguk a képek pedig Memory Stick kártyán vagy szintén közvetlen USB-kábeles kapcsolaton keresztül vihetők át a fényképezőgépről a PC-re. Miután a szoftver összekapcsolta a pozícióinformációt a dátum- és időadatokkal, a képek megtekinthetők a Picture Motion Browser szoftver segítségével, amely standard tartozéka a legújabb Cyber-shot/Handycam modelleknek, valamint az alfa 100 D-SLR-nek. A Picture Motion Browser szoftverrel megtekintett pozicionált JPEG-képeken egy ˝iránytű˝ ikon látható. Ha a térképes nézetet választja, a fotók egy online térképen elhelyezve jelennek meg a képernyőn. (A térképeket a Google Maps jóvoltából szolgáltathatjuk.)

A GPS-CS1 minden új (2006 augusztusától forgalmazott) Cyber-shot modellel használható – ezek rendelkeznek gyárilag telepített Picture Motion Browser szoftverrel. Egyes korábbi Cyber-shot modellek szintén kompatibilisek lehetnek a készülékkel, csupán frissíteni kell a hozzájuk tartozó Cyber-shot Viewer szoftvert a mellékelt CD-ROM segítségével, amely telepíti a ˝Map View˝ funkciót. Ezenkívül JPEG vagy JPEG+RAW üzemmódban történő fényképezés esetén a GPS-CS1 a Sony alfa 100 D-SLR fényképezőgéppel is kompatibilis.

Európában a GPS-CS1 GPS-egység 2006. augusztus végétől kerül a boltokba.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek