Connect with us

technokrata

Sony: a fotózás új dimenziója

Laptop

Sony: a fotózás új dimenziója

Mostantól a Sony fényképezőgépek felhasználói egy extra dimenzióval bővítve gazdagíthatják fényképeiket, mely lehetővé teszi számukra, hogy láthassák, pontosan hol és mikor készítették a felvételeket.

Az új GPS-CS1 GPS-egység segítségével a legújabb Cyber-shot digitális fényképezőgépekkel, Handycam kamkorderekkel vagy az alfa 100 D-SLR fényképezőgéppel készített állóképek kiegészíthetők a műhold-alapú pozícióinformációkkal. Ezek alapján pedig a Sony Picture Motion Browser szoftvere elhelyezi a fotókat az online térképen, pontosan ott, ahol készültek.(A térképeket a Google Maps jóvoltából szolgáltatja a Sony.)

A GPS-CS1 és a Picture Motion Browser szoftver kombinációja, teljesen új stílust nyit a külföldi nyaralások vagy utazások során készített fényképek megtekintésében. Ezek nyomon követése ugyanis sokszor igencsak nehéz feladat. Azáltal, hogy a készülék és a szoftver műholdas meghatározás alapján automatikusan összekapcsolja a felvételek készítésének helyszínét, dátumát és időpontját a képpel, sokkal gyorsabbá, egyszerűbbé és szórakoztatóbbá válik a fényképek rendszerezése és elérése.

A GPS-CS1 olyan hordozható helymeghatározó rendszer (GPS, Global Positioning System) a Sonytól, amely mindenütt rögzíti az idő, dátum- és pozícióadatokat, ahol a műholdas GPS-lefedettség elérhető. A tartozék GPS Image Tracker szoftver használatával ez a pozícióadat minden egyes JPEG-kép esetében összekapcsolható a megfelelő időponttal és dátummal. Ezután a helyszínadatokkal kiegészített képek megtekinthetők a Sony Picture Motion Browser szoftver segítségével, amely egy online ˝Térkép nézet˝ (Map View) funkciót tartalmaz. A térképformátumot és a fokbeosztást – vázlat vagy szatellit, globális vagy helyi – a felhasználó saját igényei szerint állíthatja be.

Kompakt kivitelének köszönhetően a felvevőegység mindössze 55 grammot nyom, mérete pedig 87x36x36 milliméter. Energiatakarékos megjelenése egyetlen, bárhol kapható alkáli elemmel akár 10 óra (Ni-MH elem esetén 14 óra) folyamatos használatot tesz lehetővé.

A készülék beüzemelése egyszerű, működése automatikus: nyomkövetés és felvétel közben nem kell használni a kezelőgombokat. Mivel a fényképezőgépet nem szükséges csatlakoztatni a GPS-CS1-hez, a helymeghatározó egység akár egy táskában is elhelyezhető elülső oldalával felfelé, vagy a tartozék karabiner segítségével ráakasztható a hátizsákra vagy övre. Az egység gravitációs központja biztosítja, hogy a belső antenna mindig közel függőleges irányba nézzen.

Normál használat esetén a GPS-CS1 minden 15. másodpercben rögzíti a pozícióadatokat, melyek pontossága a műhold állapotától függően változó lehet, de optimális viszonyok között legfeljebb 2 méter eltérés keletkezhet. Ha két bemérés között készít egy felvételt, a tartozék GPS Image Tracker szoftver az előző és a következő rögzített pont alapján számítja ki az adott kép készítésének pontos helyét. Hasonló becslés útján történik a helymeghatározás olyan esetekben, amikor nem fogható a műholdjel, például ha rövid ideig föld alatt vagy beltérben tartózkodik.

A GPS-CS1 31 MB-nyi adat tárolására alkalmas, ami körülbelül egy hónapon keresztül napi 12 órányi nyomkövetésnek és rögzítésnek felel meg. A rögzített adatok azután a tartozék USB-kábel segítségével letölthetők a GPS-CS1-ről a Sony GPS Image Tracker szoftverével rendelkező számítógépre, maguk a képek pedig Memory Stick kártyán vagy szintén közvetlen USB-kábeles kapcsolaton keresztül vihetők át a fényképezőgépről a PC-re. Miután a szoftver összekapcsolta a pozícióinformációt a dátum- és időadatokkal, a képek megtekinthetők a Picture Motion Browser szoftver segítségével, amely standard tartozéka a legújabb Cyber-shot/Handycam modelleknek, valamint az alfa 100 D-SLR-nek. A Picture Motion Browser szoftverrel megtekintett pozicionált JPEG-képeken egy ˝iránytű˝ ikon látható. Ha a térképes nézetet választja, a fotók egy online térképen elhelyezve jelennek meg a képernyőn. (A térképeket a Google Maps jóvoltából szolgáltathatjuk.)

A GPS-CS1 minden új (2006 augusztusától forgalmazott) Cyber-shot modellel használható – ezek rendelkeznek gyárilag telepített Picture Motion Browser szoftverrel. Egyes korábbi Cyber-shot modellek szintén kompatibilisek lehetnek a készülékkel, csupán frissíteni kell a hozzájuk tartozó Cyber-shot Viewer szoftvert a mellékelt CD-ROM segítségével, amely telepíti a ˝Map View˝ funkciót. Ezenkívül JPEG vagy JPEG+RAW üzemmódban történő fényképezés esetén a GPS-CS1 a Sony alfa 100 D-SLR fényképezőgéppel is kompatibilis.

Európában a GPS-CS1 GPS-egység 2006. augusztus végétől kerül a boltokba.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő