Connect with us

technokrata

A Linux elzárása: készítsünk kriptobookot

Laptop

A Linux elzárása: készítsünk kriptobookot

A laptopok egy ideje nélkülözhetetlenné váltak az üzleti világban, hiszen hordozhatóságot nyújtanak; ez a mobilitás azonban szükségszerűen szemben áll egy másik fontos tényezővel: a biztonsággal. Ezen dilemma egyik feloldása a titkosítás alkalmazása. Megvizsgáltuk alkalmazásának lehetőségeit, költségét és komplexitását három különböző megoldás képében, Linuxos laptopokon.

A CryptoFS és az EncFS felhasználói szintű implementációk. Mint említettem, egyszerűséget kínálnak, de ennek ára van a teljesítményt és a képességeket tekintve. Ez főleg akkor igaz, ha a LUKS-szal hasonlítjuk össze – utóbbi nemcsak gyorsabb, hanem több PGP kulcsot is képes használni, s akár teljes partíciókat is kezel.
A felhasználói szintű konténerek azoknak jöhetnek jól, akik privát adataikat kívánják védeni egy többfelhasználós környezetben, vagy azoknak, akik adminisztratív jogok nélkül szeretnék védeni adataikat. A teljesítménybeli előnyökön és a keresztplatformos kompatibilitás mellett a LUKS jól integrálódik a GNOME-ba s a PGP kulcskarika-menedzselőbe is, így egyszerűsége páratlan. Hasonlóan, az EncFS is elhelyezhető a Pluggable Authentication Module (PAM)-ban Linux alatt, ahol lehetséges.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek