Connect with us

technokrata

Egy gyerek, egy notebook

Laptop

Egy gyerek, egy notebook

A távol-keleten debütál az amerikai kezdeményezés.

Jópár alkalommal írtunk már Nicholas Negroponte 100 dolláros laptop kezdeményezéséről, melynek lényege, hogy bizonyos kompromisszumok árán nagyon olcsón, közel száz dolláros áron lehessen a fejlődő vagy elmaradott országok fiatal lakosságát hordozható számítógépekhez juttatni, és így csökkenteni a sokat emlegetett digitális szakadékot az emberek között. Az amerikai kutató által felkarolt ötlet lényege, hogy nagy mennyiségben, olcsó alkatrészekből gyártsák a kisméretű eszközöket, melyeket a gazdaságilag kevésbé fejlett országok kormányai vásárolhatnak meg milliós tételben. Ezt követően pedig ingyenesen kell a megfelelő korosztály számára biztosítaniuk a nonprofit szervezettől beszerzett notebookokat.

A projekt azonban meglehetősen döcögősen indul(t), hiszen először az árral adódott némi probléma (jelenleg csak hozzávetőleg 130 dollárért tudják értékesíteni a készülékeket), majd a leendő vevők nem jöttek olyan tempóban, mint ahogy azt várták. Ám ez most változni látszik: Thaiföld bejelentette a programban való részvételét. Az ország miniszterelnöke, Thaksin Shinawatra közölte a nyilvánossággal, hogy az általános iskolákban tanuló milliónyi diáknak már októberben biztosítani szeretnék a „100 dolláros” laptopokat.

Ráadásul a helyi kormányzat nem intézi el annyival a nebulók felzárkóztatását, hogy a kezükbe nyomják az eszköz, és „viszlát”. A miniszterelnök közlése értelmében a pénz egy részét a könyvektől vonják el, mondván, hogy a papíralapú tudásra nincs szükség, amikor ugyanez a kicsiny számítógépen is a gyerekek rendelkezésére áll. A thai tervek szerint elsőként az ország legelmaradottabb részein osztják szét a flash-memóriás háttértárolóra és Linuxra alapuló laptopokat, és ezt követően, a tapasztalatok levonásával kezdik meg az egész nemzetre kiterjedő terjesztést.

Az egészhez bizonyára semmi köze annak, hogy Thaiföldön októberben választások lesznek…Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd