Connect with us

technokrata

Magyar kommentátorok a FIFA 07-ben

Laptop

Magyar kommentátorok a FIFA 07-ben

A FIFA sorozat legújabb verziója, a FIFA 07 idén először lokalizált változatban kerül a piacra – a játék magyar hangjai a televízióból már jól ismert két sztárműsorvezető, Hajdú B. István és Faragó Richárd.

Az Electronic Arts által kiadott FIFA 07 PC-s és PlayStation 2-re készült verziója idén először teljes mértékben lokalizált változatban, magyar nyelven is elérhető lesz. A FIFA 07-ben nem csupán a feliratok magyarok, hanem a mérkőzések kommentárjai is magyar nyelven szólalnak meg. Az EA két neves hazai sportkommentátort, Faragó Richárdot és Hajdú B. Istvánt kérte fel a FIFA 07 hangjainak szinkronizálására.

A szinkronmunka alapját egy központilag kiadott ún. „szövegkönyv” adta, amely a játékban előforduló szituációk leírásából, illetve néhány előre megírt kommentárból állt. A két kommentátor az esetek 50-60%-ában rögtönzött szófordulatokkal interpretálta a virtuális pályán zajló eseményeket, saját stílusukhoz igazítva a felmondandó szöveget, és ezzel igazi, „lokalizált” magyar változatot készítve a FIFA 07 hazai tábora számára. Számos saját elemet és vicces beszólást építettek be a magyar szinkronba, amelynek köszönhetően a magyar változat sokkal „hazaibb” lett.

„A legnehezebb feladatot az jelentette a kommentátorok számára, hogy kerüljék a konkrét csapat- és játékos neveket annak érdekében; hogy az adott kommentár minél több helyzethez megfeleljen a játékban. Bár ez eleinte mindenki számára szokatlan volt, a két, óriási gyakorlattal rendelkező sportriporter könnyedén megoldotta a problémát. A kölcsönhatás Hajdú B. István és Faragó Richárd között nagyon jól működött, régi barátok lévén nagyon természetesen tudtak viselkedni a felvételek közben. Egyet elárulhatok: érdemes lesz vadászni a poénokra!” – mondta Kováts Tamás, az Electronic Arts CRM koordinátora és a FIFA 07 lokalizációs munkáiért felelős munkatársa.

A szinkronmunka végére a kommentátorok szövegkönyve a rögtönzésekkel együtt mintegy 120.000 szóból állt, amelyhez 11.000 hangminta és több mint 10 órányi hanganyag társult, mindez kb. 10 munkanap alatt került rögzítésre. A játék emellett kb. 125.000 magyar szóból álló feliratot is tartalmaz, amelyek nagy része a Menedzser módhoz tartozó helyzetekben látható. A feliratok változatosságára jellemző, hogy a FIFA 07-ben végigvezényelhető 15 éves futballkarrier során is csak kis valószínűséggel látható majd az összes változat. A lokalizációs munkák befejeztével a játék nyelvi tesztje az EA tesztlaborjában, Németországban zajlott és mintegy 5 hetet vett igénybe.

A FIFA 07 a FIFA sorozat korábbi verzióihoz képest számos újdonsággal gazdagodott. A játékmenet terén finomodott a kapusok intelligenciája, valamint a lövések kidolgozottsága. Emellett néhány látványos, akrobatikus lövőmozdulat is feltűnik, sőt, sokkal többféle rúgás kikombinálható egy szabadrúgásból is. A Menedzser mód összetettebb lesz és ettől az edzői munka is komplexebbé vált. Lehetséges továbbá a Menedzser mód elmentett játékállásának PSP-re (Portable Play Station) történő exportálása, így akár utazás közben is játszhatunk kedvenc csapatunkkal.

A leglátványosabb újdonságot az Interaktív Liga online játékmód jelenti, amely lehetővé teszi, hogy a játékosok interneten keresztül vívjanak egymással bajnoki mérkőzéseket. Az Interaktív Liga online játékmódban a játékosok az elért eredmények online összesítésével felállított bajnoki tabellán követhetik nyomon aktuális helyezésüket.

A FIFA 07 hanghatásait tekintve is fejlődött: a nézőközönség reakciói, létszáma és hangulata a csapatok szereplésétől függően változik, sőt a fokozott hangulatú szurkolás vagy az elégedetlen füttykoncert akár a kommentátorok beszélgetésének tárgyát is képezhetik.

A FIFA 07 2006. szeptember 29-én jelenik meg Magyarországon, a lokalizált változat PlayStation2 (PS2) rendszeren és PC-s változatban lesz elérhető.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek