Connect with us

technokrata

Tovább erősödhet a verseny az Internet-szolgáltatók piacán

Laptop

Tovább erősödhet a verseny az Internet-szolgáltatók piacán

A Hungarotelnek is csökkentenie kell a hurokátengedés díjait.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa az Emitel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel után kihirdette a Hungarotel referencia hurokátengedési ajánlatára vonatkozó határozattervezetét is. A Hungarotelnek, miként a másik négy jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatónak is, jelentősen csökkentenie kell a hurokátengedés egyszeri és havi díjait, így a határozat életbelépése után a Hungarotel területén is tovább erősödhet a verseny az Internet-szolgáltatók között – jelentette be az NHH.

A referencia hurokátengedési ajánlat (RUO – Reference Unbundling Offer) a jelentős piaci előnnyel rendelkező szolgáltatók azon havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait illetve szolgáltatásnyújtási feltételeit tartalmazza, amelyeken a jogosult szolgáltatók igénybe vehetik a hurokátengedést és a helyi bitfolyam-szolgáltatást. Ezek a nagykereskedelmi szolgáltatások a helyi hálózattal nem rendelkező kisebb szolgáltatók számára teszik lehetővé az ADSL-szolgáltatások nyújtását.

Az NHH a teljes és részleges hurokátengedés havi és egyszeri díjainak csökkentésével tovább akarja élénkíteni a szélessávú versenyt a magyar távközlési piacon. A Hatóság azt várja, hogy a mostani döntés nyomán a szolgáltatók egyre több, részleges vagy teljes hurokátengedésen alapuló ajánlattal jelennek meg, bővítve ezzel a fogyasztók által igénybe vehető szolgáltatások körét.

A hurokátengedés lehetővé teszi, hogy az alternatív szolgáltatók akár teljes egészében átvegyék az „előfizetőt” a kötelezett szolgáltatótól, így lehetővé válik, hogy a fogyasztónak ne kelljen az alternatívok szolgáltatásainak igénybevétele mellett valamelyik JPE szolgáltatóval is szerződéses kapcsolatban állnia.

Az NHH Tanácsa által közzétett határozattervezetek szerint a teljes hurokátengedés havi díja a Hungarotelnél 22 százalékkal 2.518 Ft-ra csökken. Ez a díj az Emitel esetében 34 százalékkal 2.131 Ft-ra, az Invitelnél 18 százalékkal 2.647 Ft-ra, a Monortelnél 19 százalékkal 2.611 Ft-ra csökken. A Magyar Telekom esetében a havi díj a 2004-es RUO-ban foglalthoz képest 18 százalékkal 2.399 Ft-ra csökken, de a cég már 2005 nyara óta havi 2.412 Ft-os díjat alkalmazott.

A korábbi RUO-khoz képest a Tanács az egyszeri díjak közül többet törölt, illetve drasztikusan csökkentett. A hurokátengedés esetében a legfontosabb egyszeri tétel az úgynevezett hurokalkalmasság vizsgálata, azaz az a vizsgálat, amelyik megmutatja, hogy az adott vonal alkalmas-e szélessávú szolgáltatás nyújtására. Ennek a vizsgálatnak a díja eddig jelentős piacra lépési korlát volt, most azonban ez a költség a Hungarotelnél 80 százalékkal 6.175 Ft-ra, az Emitelnél 66 százalékkal 6.070 Ft-ra, az Invitelnél 73 százalékkal 12.211 Ft-ra, a Magyar Telekomnál 75 százalékkal 9.364 Ft-ra, a Monortelnél pedig 82 százalékkal 5.533 Ft-ra csökken.

A kötelezett szolgáltatóknak a Tanács 2005-ös határozata alapján kellett beadniuk a RUO ajánlatokat, amelyeket a Tanács többszöri hiánypótlás, majd új beadásra kötelezés után most fogadott el. A határozattervezeteket az érintett szolgáltatók véleményezhetik majd, a végleges RUO határozatok várhatóan augusztus végén, szeptember elején jelenhetnek meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd