Connect with us

technokrata

Tovább erősödhet a verseny az Internet-szolgáltatók piacán

Laptop

Tovább erősödhet a verseny az Internet-szolgáltatók piacán

A Hungarotelnek is csökkentenie kell a hurokátengedés díjait.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa az Emitel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel után kihirdette a Hungarotel referencia hurokátengedési ajánlatára vonatkozó határozattervezetét is. A Hungarotelnek, miként a másik négy jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatónak is, jelentősen csökkentenie kell a hurokátengedés egyszeri és havi díjait, így a határozat életbelépése után a Hungarotel területén is tovább erősödhet a verseny az Internet-szolgáltatók között – jelentette be az NHH.

A referencia hurokátengedési ajánlat (RUO – Reference Unbundling Offer) a jelentős piaci előnnyel rendelkező szolgáltatók azon havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait illetve szolgáltatásnyújtási feltételeit tartalmazza, amelyeken a jogosult szolgáltatók igénybe vehetik a hurokátengedést és a helyi bitfolyam-szolgáltatást. Ezek a nagykereskedelmi szolgáltatások a helyi hálózattal nem rendelkező kisebb szolgáltatók számára teszik lehetővé az ADSL-szolgáltatások nyújtását.

Az NHH a teljes és részleges hurokátengedés havi és egyszeri díjainak csökkentésével tovább akarja élénkíteni a szélessávú versenyt a magyar távközlési piacon. A Hatóság azt várja, hogy a mostani döntés nyomán a szolgáltatók egyre több, részleges vagy teljes hurokátengedésen alapuló ajánlattal jelennek meg, bővítve ezzel a fogyasztók által igénybe vehető szolgáltatások körét.

A hurokátengedés lehetővé teszi, hogy az alternatív szolgáltatók akár teljes egészében átvegyék az „előfizetőt” a kötelezett szolgáltatótól, így lehetővé válik, hogy a fogyasztónak ne kelljen az alternatívok szolgáltatásainak igénybevétele mellett valamelyik JPE szolgáltatóval is szerződéses kapcsolatban állnia.

Az NHH Tanácsa által közzétett határozattervezetek szerint a teljes hurokátengedés havi díja a Hungarotelnél 22 százalékkal 2.518 Ft-ra csökken. Ez a díj az Emitel esetében 34 százalékkal 2.131 Ft-ra, az Invitelnél 18 százalékkal 2.647 Ft-ra, a Monortelnél 19 százalékkal 2.611 Ft-ra csökken. A Magyar Telekom esetében a havi díj a 2004-es RUO-ban foglalthoz képest 18 százalékkal 2.399 Ft-ra csökken, de a cég már 2005 nyara óta havi 2.412 Ft-os díjat alkalmazott.

A korábbi RUO-khoz képest a Tanács az egyszeri díjak közül többet törölt, illetve drasztikusan csökkentett. A hurokátengedés esetében a legfontosabb egyszeri tétel az úgynevezett hurokalkalmasság vizsgálata, azaz az a vizsgálat, amelyik megmutatja, hogy az adott vonal alkalmas-e szélessávú szolgáltatás nyújtására. Ennek a vizsgálatnak a díja eddig jelentős piacra lépési korlát volt, most azonban ez a költség a Hungarotelnél 80 százalékkal 6.175 Ft-ra, az Emitelnél 66 százalékkal 6.070 Ft-ra, az Invitelnél 73 százalékkal 12.211 Ft-ra, a Magyar Telekomnál 75 százalékkal 9.364 Ft-ra, a Monortelnél pedig 82 százalékkal 5.533 Ft-ra csökken.

A kötelezett szolgáltatóknak a Tanács 2005-ös határozata alapján kellett beadniuk a RUO ajánlatokat, amelyeket a Tanács többszöri hiánypótlás, majd új beadásra kötelezés után most fogadott el. A határozattervezeteket az érintett szolgáltatók véleményezhetik majd, a végleges RUO határozatok várhatóan augusztus végén, szeptember elején jelenhetnek meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek