Connect with us

technokrata

Az infrastruktúra-szolgáltatásoké a jövő

Laptop

Az infrastruktúra-szolgáltatásoké a jövő

Ismét kimagasló évet zárt a Sun Magyarországon: 15 százalékos növekedés.

Kiemelkedően jó eredménnyel zárta a 2006-os pénzügyi évét a Sun magyarországi leányvállalata: az előző évhez képest 15 százalékos bevétel-növekedést ért el a hazai IT piacon. A vállalat bevételének 40 százaléka a korábban célterületként megjelölt infrastruktúra-szolgáltatásokból származik. A vállalat teljes árbevételén belül a távközlési piacról származó bevételek aránya a legjelentősebb, emellett meghatározó a kormányzati, valamint a pénzügyi szektor megrendeléseiből származó árbevétel, melyek mindegyike növekedést mutatott a tavalyi év eredményeihez képest.

Erősen fejlődő kormányzati szektor, stabil pénzügyi szegmens
A Sun a tavalyi év látványos sikereit a kormányzati piacon érte el. Az ágazat résztvevői által megrendelt újabb infokommunikációs szolgáltatásoknak köszönhetően az elmúlt évben az államigazgatási üzletágból származó bevételek 25 százalékát adták a vállalat teljes bevételének, és ezzel 10 százalékkal haladták meg a 2005-ös pénzügyi évi teljesítményt. Az elmúlt év kormányzati sikereinek köszönhetően a Sun a hazai elektronikus kormányzati infrastruktúra kialakításának alapkövévé vált, s nélkülözhetetlen partner volt az elmúlt év e-kormányzati projektek tervezése és megvalósítása során. A vállalat a kis- és közepes teljesítményű kiszolgálók, a nagy megbízhatóságú tárolók, valamint a SOA megoldás biztosítása révén tanúbizonyságot tett a hazai e-kormányzati infrastruktúra kialakítása és kiszélesítése mellett. Az elmúlt pénzügyi évben meghatározó eleme volt a Sun kormányzati eladási sikereinek az APEH elektronikus adóbevallási és járulékfizetési rendszere fizikai részének kiépítésében való szerepvállalás. Ennek keretében az implemetációs munkán túl, a cég többek között kis- és közepes teljesítményű kiszolgálókat, nagy megbízhatóságú tárolókat, szoftvereket, valamint támogatási szolgáltatást biztosított. A GKM-ben meglévő minisztériumi infrastruktúra korszerűsítésében történő Sun-os jelenlét járult még hozzá jelentős mértékben az ágazat Sun-on belüli kiemelkedő éves teljesítményéhez, mely korszerűsítésnek köszönhetően egységes, áttekinthető rendszerré vált a már meglévő infrastruktúra az adatbázis-kiszolgálók és a tárolóeszközök területén.

A Sun tavalyi évének eredményét továbbra is fémjelzik a távközlési piacon elért sikerek. A vállalat árbevételének legnagyobb hányada, 35 százaléka származott ebből a szektorból, amely enyhe csökkenést mutat a tavalyi év eredményéhez képest. A Sun távközlési ágazatban elért sikereit jelentős mértékben határozta meg a mobil- és vezetékes távközlési cégeknél jelentkező platformcsere-igény, melynek köszönhetően a vállalat jelentős szerver- és háttértároló-migrációs projektekben vehetett részt. További lendületet adott az ágazatban tapasztalható ICT-rendszerek megbízhatóságának növelése iránti igény, melynek köszönhetően új, katasztrófatűrő rendszerek telepítésére nyílt lehetőség. A Sun kiemelt célja, hogy a jövőben is innovatív infrastruktúra szállításával járuljon hozzá a távközlési szektor új szolgáltatásainak sikeres piaci bevezetéséhez.

A távközlés és a kormányzati szektor mellett a pénzügyi szektor hozott jelentős megrendeléseket a cég számára, az innen származó bevételek aránya 23 százalék az összbevételeken belül, amely a szektor korábbi évi teljesítményéhez viszonyítva a piaci átlagnak megfelelő növekedést eredményezett. Az elmúlt pénzügyi évben a pénzügyi területen a cég egyik legjelentősebb eseménye volt a Budapest Banknál megvalósuló katasztrófatűrő architektúra megvalósítása, melynek során a Sun a bank számára SE 9990 háttértárolókat szállított. Szintén a Budapest Banknál érte el a cég az egyik meghatározó szolgáltatási sikerét is, melynek keretében a vállalat rendszertámogatási megállapodást írt alá a pénzintézettel. Mind hardvereladási, mind szolgáltatási szempontból meghatározónak mondhatóak az OTP Bank Rt. részére nyújtott megoldások. A cég 2005 júliusában alakított ki az OTP Banknál konszolidált tárolómegoldást, amelynek segítségével a pénzintézet több üzleti rendszerét képes kiszolgálni. Ezt követően a cég megállapodást írt alá az OTP Bank Rt.-vel a bank központi mentési rendszereinek támogatásáról is. A megállapodásban szereplő mentési rendszer gerincét StorageTek és Veritas termékek képezik.

Az előző évben már sikeresen megvalósuló új ügyfelek megszerzését célzó stratégia is igen eredményesnek bizonyult: az egyéb, iparágakba nem sorolt nagyvállalati ügyfeleknek történő értékesítés a Sun hazai leányvállalatának mintegy 17 százalékát adja, amely közel azonos a tavalyi évben elért eredménnyel. Az E.ON-IS Hungary Kft. adatközpontjának bővítése keretében egy második adatközpont létrehozásában és a két adatközpont közötti erőforrás-megosztás kialakításában, katasztrófa-elhárítási és adat-visszaállítási terv készítésében, valamint az implementálási munkában vett részt a Sun. A vállalat a 2006-os pénzügyi évének egyik stratégiai sarokköveként fektette le a szolgáltatások súlyának növelését a vállalat megoldás-portfolióján belül. Ennek jegyében, a cég szempontjából meghatározónak mondható a Lufthansa Systems Hungária Kft.-nél megvalósuló selective sourcing megoldás.

„A Sun hazai leányvállalata sikerként könyvelte el, hogy nemcsak a szolgáltatások terén, de a vállalati szoftverek terén is jelentős növekedést könyvelhetett el az elmúlt pénzügyi évben, megerősítve jelenlétét ezeken a piacokon” – említette Kristóf Judit, a Sun Microsystems Kft. marketing igazgatója. „Az idén bevezetett StarOffice 8 irodai szoftvercsomag hazai becsült installációs bázisa június közepén elérte a 28 ezres felhasználói számot és a jövőben a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékén az okatatási kabinet összes gépén StarOffice 8 szoftvercsomagot használnak majd, ősztől pedig Linux és Windows platformokon is oktatják az irodai szoftvercsomag használatát az iskola diákjainak. Az elmúlt pénzügyi évben bevezetett új Sun-os megoldások, ezek közé tartoznak például az új AMD Opteron processzoros gépek, az UltraSPARC IV+ alapú, valamint a forradalmian új T1 processzoros gépek, továbbá az új generációs Sun Ray termékek, pedig biztos alapot teremtenek ahhoz, hogy a Sun az elkövetkező pénzügyi évben tovább erősítse a hazai infrastruktúra piacon ezidáig megszerzett stabil pozícióit” – tette hozzá.

Tervek a következő pénzügyi évre
A magyarországi Sun célja az elkövetkező időszakban, hogy a partnerekre épülő üzleti modelljére építve a 2007-es pénzügyi évben tovább növelje eredményét és erősítse piaci pozícióit.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt pénzügyi évben sok új ügyfelet üdvözölhettünk a Sun Felhasználók Közösségében és sikerült velük is megosztanunk a Sun nyújtotta innovatív informatikai megoldásokat. Az elmúlt évben nagy várakozással tekintettünk az új Sun-os gépcsalád, az x86-os szerverek hazai piaci bevezetése elé, s most, az év zárásakor bátran állíthatjuk, hogy a gépcsalád jól vizsgázott, az értékesítési számokkal elégedettek vagyunk, továbbá azzal is, hogy a SPARC-alapú gépeladásaink sem csökkentek az új gépek bevezetését követően, sőt növekedést mutattak az elmúlt egy évben” – nyilatkozta Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems Kft. ügyvezető igazgatója. „Bízunk abban, hogy az elkövetkező pénzügyi év során a Sun hazai leányvállalata több meghatározó nemzetközi projektben vehet majd részt, hiszen a magyarországi Sun iroda jogosítványt kapott a nemzetközi projektek itthonról történő kezeléséhez. Olyan nagyvállalatok, mint például a General Electric-, a Mol-, az OTP-infrastruktúra és az ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatási igények kiszolgálását a következő pénzügyi évben már Budapestről intézzük, természetesen a partnervállalataink bevonásával. A Sun-ra, a megalapítása óta jellemző innováció, továbbra is vezérfonal lesz az újszerű szolgáltatási modellek kidolgozása során, ennek volt az elmúlt évben egyik jó példája a Mester Kurzus megvalósítása, amely a hazai szakemberképzést és az ügyfelek mind nagyobb megelégedését volt hivatott egyidejűleg szolgálni” – tette hozzá.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd