Connect with us

technokrata

Több női programozó kellene(?)

Laptop

Több női programozó kellene(?)

A férfiak online zaklatásai miatt tartják magukat távol a nők a nyíltforrású szoftverfejlesztéstől?

Külön fórumot és levelezőlistát indítottak a Fedora Women név alatt a nyíltforrású projekt résztvevői. A cél, hogy a jelenleg igencsak alulreprezentált nők nagyobb létszámmal képviseltessék magukat a linuxos fejlesztői világban, olvasható a site-on.

A Fedora Women elindítását az a beszélgetés provokálta ki, mely az ingyenes és nyíltforrású szoftverek (free and open-source software – FOSS) fejlesztői közösségében merült fel. A szinte kizárólag férfiakból álló fejlesztők arra próbálták megtalálni a választ, hogy a gyengébbik nem miért tartja magát távol a közösségtől. Többek szerint ennek az (volt?) az oka, hogy a programfejlesztéssel megpróbálkozó nők a férfiak szexista hozzáállása, online zaklatása miatt hagynak (hagytak?) fel ezzel a tevékenységgel. Úgy tűnik tehát, hogy a nemek közötti harc még egy ilyen területen is komoly gátat képes állítani a nők kibontakozásának.

Kezdeményezések sora
Nem a Fedora projekt az első, amely megpróbálta a gyengébbik nemet bevonni a programozói közösségekbe. 2005-ben például az Apache Software Foundation hozott létre egy új levelezőlistát, annak reményében, hogy sikerül növelnie a nők arányát a fejlesztők között. 2004-ben pedig a Debian próbálkozott hasonlóval, Debian Women név alatt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek